Αλλα 10... Mall αντέχει η Αθήνα, λέει το ΥΠΑΝ
Δέκα μεγάλα εμπορικά κέντρα ακόμη μπορούν να κατασκευαστούν στην Αττική τα επόμενα χρόνια, και 5 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ωστόσο, αφ' ενός οι επιπτώσεις στο μικρό εμπόριο είναι εμφανείς, ενώ και ο ισχύων νόμος προκαλεί στρεβλώσεις και χρειάζεται αναμόρφωση.
Οι επισημάνσεις έγιναν από τον γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης Δημήτρη Σκιαδά, στο Συμβούλιο Καταναλωτή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά στην ανάπτυξη εμπορικών κέντρων. Ανά 1.000 κατοίκους, αντιστοιχούν 55 τετραγωνικά μέτρα μεγάλων εμπορικών κέντρων, έναντι 200 τετραγωνικών του μέσου ευρωπαϊκού όρου.
Ετσι, αποδέχεται τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη και άλλων εμπορικών κέντρων στην Αττική, αν και παραδέχεται ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος για τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, που θα γίνει εντονότερος με την υπερσυγκέντρωση των εμπορικών επιχειρήσεων στα μεγάλα εμπορικά κέντρα.
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την ανάπτυξη των εμπορικών κέντρων, ο κ. Σκιαδάς αναφέρει ότι ήδη οι μικρές επιχειρήσεις «υποφέρουν», ενώ στην οδό Ερμού, που είναι ο πιο εμπορικός δρόμος της Αθήνας, τα ξενοίκιαστα ισόγεια καταστήματα ξεπερνούν το 15%, ενώ αν προστεθούν οι στοές και τα καταστήματα πρώτου ορόφου, το ποσοστό αγγίζει το 40%.
Επί του πρακτέου, η κυβέρνηση προσπαθεί να συμβιβάσει την τάση περαιτέρω ανάπτυξης εμπορικών κέντρων, με την προστασία του μικρομεσαίου εμπορίου. Ετσι, εδώ και μήνες έχει ξεκινήσει η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα εμπορικά κέντρα, χωρίς όμως να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις.
Πάντως και το υπουργείο αναγνωρίζει ότι το υφιστάμενο πλαίσιο επιτρέπει να παραβιάζεται το πνεύμα του νόμου, καθώς επιτρέπει να ανοίγουν μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις ή πολυκαταστήματα, σε σημεία που προκαλούν ζημιά στα μικρά καταστήματα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/02/2009
ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ
Στην παρούσα φάση όπου η οικονομική κρίση έχει ήδη αγγίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η δημιουργία και άλλων εμπορικών κέντρων θα είναι η καταστροφή των και διατήρηση μόνο των μεγάλων αλυσίδων θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ολιγοπωλιακών καταστάσεων στο λιανεμπόριο, με αρνητικές επιπτώσεις στην τσέπη του καταναλωτή.
Μήπως τελικά η σημερινή κρίση έχει ως στόχο την υπερσυγκέντρωση σε όλους τους κλάδους, αφού τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι τράπεζες έχουν σταματήσει να τις χορηγούν δάνεια με αποτέλεσμα την σταδιακή εξαφάνισή τους και την επικράτηση των μεγάλων της αγοράς;
Επιθυμούμε μια τέτοια εξέλιξη για την περιοχή μας που θα έχει ως αποτέλεσμα και την σταδιακή υποβάθμιση της περιοχής μας;
ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΚΑΜΠΑ
Κυριακή 1 Μαρτίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου