Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Πολλαπλά όχι στο χωροταξικό για τον τουρισμό

Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Πολλαπλά όχι στο χωροταξικό για τον τουρισμό

Ακόμη και φορείς που είχαν επικροτήσει το σχέδιο του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για το χωροταξικό του τουρισμού εξέφρασαν επιφυλάξεις στη χθεσινή συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας (ΕΣΧ). Επικεντρώθηκαν στα δύο επίμαχα άρθρα, με τα οποία θεσπίζονται τα λεγόμενα condo hotels, οι ανεξάρτητες εξοχικές κατοικίες που μπορεί να χτιστούν σε τουριστικά συγκροτήματα με τους αυξημένους όρους δόμησης που ισχύουν για ξενοδοχεία.

Ο κ. Σουφλιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την ουσιαστική απόρριψη του σχεδίου, αναζητεί τρόπους να το «μακιγιάρει» και να το περάσει από την κυβερνητική επιτροπή, μειώνοντας το ποσοστό της παραθεριστικής κατοικίας στα τουριστικά συγκροτήματα από το 30% στο 20% και θεσπίζοντας ότι οι τουριστικές εγκαταστάσεις δεν θα ξεπερνούν το 1% της επιφάνειας των νησιών.

Κακλαμάνης: Ενστάσεις

Στη χθεσινή συνάντηση στη Βουλή, οι εκπρόσωποι των εννέα σημαντικότερων επιστημονικών και οικολογικών οργανώσεων επανέλαβαν το «όχι», αλλά διαπιστώθηκε ότι και εκπρόσωποι άλλων φορέων που είχαν μετρηθεί στα «ναι» δεν συμφωνούν με τις βασικές επιλογές του κ. Σουφλιά. Ο δήμαρχος Ν. Κακλαμάνης, που παρευρέθηκε εκ μέρους της ΚΕΔΚΕ, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα και τόνισε: «Είχαμε ενστάσεις από την αρχή και εξακολουθούμε να θέλουμε βελτιώσεις». Ο νομάρχης Φωκίδας Ν. Φουσέκης, εκ μέρους της ΕΝΑΕ, περιορίστηκε να πει: «Καλύτερα να κάνουμε το πρώτο βήμα, ακόμη και αν δεν συμφωνούμε. Είναι πιο εύκολο μετά να το διορθώσουμε».

Οι εκπρόσωποι του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου -του φορέα που είχε εκφράσει αντιρρήσεις για το χωροταξικό, αλλά δεν προσήλθε στην τελική συνεδρίαση- ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί. Μετέφεραν την αρνητική εμπειρία από την Ισπανία, την Κύπρο αλλά και τη Βουλγαρία, που το τελευταίο διάστημα ακολούθησε τον δρόμο των condo hotels, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες εξοχικά να έχουν ξεμείνει χωρίς αγοραστές ή χρήστες. Υπογράμμισαν ότι οι υπάρχουσες υποδομές επαρκούν για 20 εκατ. τουρίστες, χωρίς να συνυπολογίζονται τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και οι βίλες που διατίθενται για ενοικίαση. Πρόσθεσαν μάλιστα ότι για την ποιοτική βελτίωση του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η χώρα μας θα ήταν καλύτερα να ενισχυθούν οι υποδομές (αεροδρόμια, δρόμοι κ.λπ.) και να βελτιωθούν οι ξενοδοχειακές μονάδες που ήδη λειτουργούν. Προειδοποίησαν μάλιστα τους υποψήφιους επενδυτές ότι αμφισβητείται η συνταγματική νομιμότητα των προωθούμενων ρυθμίσεων.

Καταπέλτης για τις επίμαχες ρυθμίσεις ήταν οι παρεμβάσεις των εννέα φορέων (ΓΕΩΤΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕ, αρχιτέκτονες κ.λπ.) που τις καταψήφισαν. «Με το χωροταξικό για τον τουρισμό, το υπουργείο επιχειρεί να ενισχύσει την εκτός σχεδίου δόμηση», τόνισε ο καθηγητής κ. Λουκάκης, εκ μέρους του συλλόγου πολεοδόμων, που έθεσε θέμα πλημμελούς λειτουργίας του ΕΣΧ και παράτυπης παρουσίας του γενικού γραμματέα στις συνεδριάσεις του. Η Ράνια Κλουτσινιώτη, εκ μέρους του ΤΕΕ, κατήγγειλε την επιχειρούμενη μείωση της αρτιότητας των γηπέδων από 4 σε 2 στρέμματα σε ζώνη 500 μέτρων γύρω από οικισμούς για τουριστικά καταλύματα. Ο Κρίτων Αρσένης, κοινός εκπρόσωπος των δέκα μεγάλων οικολογικών οργανώσεων της χώρας, αποκάλυψε ότι, παρά τη δήλωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ότι θα καταργήσει την πρόβλεψη για επιδότηση των νέων ξενοδοχειακών μονάδων, τη διατηρεί στην περίπτωση των condo hotels!

Τουριστικές φούσκες

Κινδύνους για τουριστικές «φούσκες» διέκρινε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Φιλίνη, που προήδρευσε στη σύσκεψη, ενώ ο Αλέκος Αλαβάνος παρατήρησε: «Οταν κάνουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο σημαίνει ότι βάζουμε όρια. Το χωροταξικό του τουρισμού κάνει τα πράγματα ακόμη πιο... χύμα». Είναι η δεύτερη συζήτηση που οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το σοβαρό αυτό ζήτημα, ενώ προτίθεται να στείλει επιστολή στον κ. Σουφλιά καλώντας τον να μη θεσμοθετήσει κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: