Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Με τρικ προσπαθούν να γεμίσουν την χώρα μας Εμπορικά Κέντρα

Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Παρέμβαση Σουφλιά για τα εμπορευματικά κέντρα

Με μια αμφισβητούμενης συνταγματικότητας κοινή υπουργική απόφαση, που προωθεί ο κ. Σουφλιάς, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ παρεμβαίνει και καθορίζει όρους για την πολεοδομική οργάνωση των εμπορευματικών κέντρων.

Δεν διευκρινίζεται αν αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις και τον τρόπο εναρμόνισης με τις υπάρχουσες ή υπό εκπόνηση πολεοδομικές μελέτες. Εικάζεται, όμως, ότι αφορά τις ζώνες γύρω από μεγάλους οδικούς άξονες.

Σε εφαρμογή του νόμου 3333/2005, το σχέδιο που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και απέστειλε στον κ. Στυλιανίδη (σ.σ. αναφέρει ως χρονολογία το 2006), προβλέπει ότι ο συντελεστής δόμησης θα είναι 0,6, αρκετά υψηλός λόγω της μεγάλης έκτασης των γηπέδων που απαιτούν οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, ενώ μπορεί να καλυφθεί το 60% της διαθέσιμης επιφάνειας. Τα νέα κτίρια θα απέχουν 6 μέτρα από τα όρια του οικοπέδου και το ύψος τους ορίζεται σε 12 μέτρα, αλλά μπορεί να αυξηθεί άλλα 3 μέτρα με κατά περίπτωση υπουργικές αποφάσεις, ενώ προσμετράται από το ύψος της ράμπας.

Το ανησυχητικό είναι ότι στο 30% της δομημένης επιφάνειας μπορεί να κατασκευαστούν εμπορικά κέντρα, όπου εκτός από καταστήματα θα μπορούν να στεγάσουν γραφεία, ιατρεία, ξενοδοχεία και χώρους συνάθροισης κοινού! Εχουν επίσης δικαίωμα να δημιουργήσουν πρατήρια υγρών ή άλλων καυσίμων, δεξαμενές ύδρευσης, κέντρα επεξεργασίας λυμάτων και σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινήτων και οδηγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: