Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Κυκλοφοριακό χάος στα εμπορικά κέντρα

Κυκλοφοριακό χάος στα εμπορικά κέντρα
Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 10/01/2009

Υποβάθμιση περιοχών από τη χωρίς σχεδιασμό ανάπτυξή τους
Μποτιλιαρισμένοι δρόμοι και παράδρομοι, πεζοδρόμια και νησίδες πνιγμένοι στα αυτοκίνητα, πάρκινγκ ασφυκτικά γεμάτα χαρακτηρίζουν την περιοχή στην Κηφισίας, όπου μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα οποία λειτουργούν δίπλα σε πλήθος άλλων πολυκαταστημάτων, χώρων διασκέδασης, συγκροτημάτων γραφείων, μαιευτηρίων, νοσοκομείων, προσελκύουν καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες.

Η χωρίς σχεδιασμό ένταξη και λειτουργία των εμπορικών αυτών κέντρων στον πολεοδομικό ιστό των προαστίων προκαλεί όχι μόνο κυκλοφοριακό αδιαχώρητο, που επιβαρύνει όλο το συγκοινωνιακό δίκτυο, αλλά και τριτοκοσμικές καταστάσεις χάους ενώ υποβαθμίζει όλη την περιοχή.


Άποψη: Αγοράζουν παρά τις πιέσεις

Tου Δημητρη Mπουκουρα*

Το φαινόμενο της καταναλωτικής δραστηριότητας, γνωστό τα τελευταία 30 έτη στον δυτικό πολιτισμό, αποτελεί το βασικό στοιχείο της καπιταλιστικής κουλτούρας. Η κατανάλωση, το να ξοδεύει δηλαδή κανείς χρήματα για να αγοράζει χρήσιμα ή μη αντικείμενα, δείχνει ότι πρόκειται για μια δραστηριότητα που έχει απήχηση στον ψυχισμό του ατόμου και το ευχαριστεί. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ενδιαφέρει τους ανθρώπους ακόμα και όταν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν ή ακόμη και όταν οι συνθήκες των αγορών είναι ασφυκτικές. Οπως για παράδειγμα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα όπου παρατηρείται το αδιαχώρητο ειδικά κατά τις αργίες. Οι άνθρωποι προσπαθούν να αγοράζουν παρά τις πιέσεις, τον συνωστισμό, ενώ αναγκάζονται να βιάζονται στις επιλογές τους. Το φαινόμενο αυτό της επιμονής, παρά τις αντίξοες συνθήκες, φανερώνει έντονη επιθυμία, η οποία δεν έχει απήχηση στα πραγματικά δεδομένα. Το άτομο καταναλώνει χωρίς να καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του και μοναδικός στόχος είναι η εκπλήρωση της επιθυμίας του. Πρόκειται για μια πρωτόγονη κατάσταση στην ουσία, καθώς παλεύει για την επικράτηση της επιθυμίας η οποία λειτουργεί σε βάρος των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν γύρω του. Το αίσθημα που υπαγορεύει ότι «αφού θέλω κάτι, πρέπει να το αποκτήσω» υποδηλώνει συναισθηματική παλινδρόμηση, μια ανωριμότητα καθώς είναι προφανές ότι το άτομο βρίσκεται υπό την επήρεια της επιθυμίας του, όπως ακριβώς κάνει ένα παιδί. Ο ενήλικας σε αυτή τη φάση αισθάνεται παντοδύναμος, ελεύθερος, ανεξάρτητος, με αποτέλεσμα να περνά στην πλευρά του παιδιού.
Σημαντική είναι και η επίδραση αυτής της συμπεριφοράς των ενηλίκων στα παιδιά. Συνήθως αργούν να ωριμάσουν καθώς ενισχύεται η παιδική πτυχή της προσωπικότητάς τους, ενώ άλλα αντιδρούν σαν να είναι εκείνοι οι γονείς και αισθάνονται ότι πρέπει να τους προστατέψουν καθώς διαισθάνονται την ανωριμότητα στη συμπεριφορά των γονέων. Υπάρχουν φυσικά και παιδιά που ταυτίζονται με αυτή τη συμπεριφορά και άλλα που αντιδρούν με αδιαφορία.
* Ο κ. Δ. Μπούκουρας είναι κλινικός ψυχολόγος και ψυχοπαθολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: