Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - έλλειψη αποχέτευσης και κυκλοφοριακό χάος

Πόλοι μποτιλιαρίσματος τα εμπορικά

Ανεπαρκείς θέσεις στάθμευσης και αποστροφή του κοινού για τα μέσα μαζικής μεταφοράς συνθέτουν έναν κυκλοφοριακό εφιάλτη

Των Αλεξάνδρας Kασσίμη – Kωστα Oνισενκο (Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 10/01/2009)

Αγώνες πυγμαχίας με έπαθλο το… τέλειο μπλουζάκι εκτυλίσσονται κάθε Σάββατο στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της πρωτεύουσας, τα οποία παρά το μέγεθός τους αδυνατούν, λόγω έλλειψης υποδομών, να διαχειριστούν τον μεγάλο όγκο των επισκεπτών τους. Πριν από την έναρξη δε του «αγώνα», προηγείται ακόμη ένας άθλος που ονομάζεται «πρόσβαση στο εμπορικό κέντρο».
Μποτιλιαρισμένοι δρόμοι, που αλλάζουν την εικόνα του κυκλοφοριακού των περιοχών στις οποίες βρίσκονται τα εμπορικά κέντρα, παρκαρισμένα οχήματα παντού, αλλά και μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς επιβάτες, συνθέτουν την εικόνα της εισόδου των μεγάλων αυτών οικοδομημάτων.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πηγαίνουν το πρωί σε εμπορικά κέντρα όπως το «The Mall» και φεύγουν νύχτα. Στο μεταξύ, έχουν περιηγηθεί στα μαγαζιά, έχουν κάνει τις αγορές τους, έχουν γευματίσει, έχουν πιει καφέ και έχουν δει και κάποια ταινία σε μία από τις αίθουσες. Ομως χρειάζεται ο επίδοξος επισκέπτης να οπλιστεί με υπομονή, καθώς κανείς δεν εγγυάται την είσοδό του σε ώρες και ημέρες αιχμής. Στην περίπτωση του Αμαρουσίου, το οποίο συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό εμπορικών κέντρων, πολυκαταστημάτων και χώρων διασκέδασης (Avenue, OdeoKosmopolis, MediaMarkt, GoldeHall, The Mall), δύο μαιευτήρια και ένα νοσοκομείο, ο κυκλοφοριακός φόρτος της Κηφισίας επηρεάζεται σημαντικά από την προσέλευση των επισκεπτών.
Τα αυτοκίνητα προσέρχονται κατά εκατοντάδες, δημιουργώντας εικόνες χάους στους χώρους στάθμευσης. Για τον ακριβή αριθμό των αυτοκινήτων που σταθμεύουν στο χωρητικότητας 2.100 θέσεων πάρκινγκ του The Mall, οι υπεύθυνοι του εμπορικού κέντρου δεν δέχθηκαν να μας ενημερώσουν, κάνοντας λόγο για εμπιστευτικά στοιχεία που δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν. Δήλωσαν ωστόσο ότι το 2008 οι επισκέπτες του εμπορικού κέντρου ξεπέρασαν τα 12 εκατομμύρια.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και λεωφορειακές γραμμές που φτάνουν στο σημείο και σταθμός του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου που εξυπηρετεί την περιοχή, οι επισκέπτες προτιμούν και πάλι το Ι. Χ. Οι συγκοινωνιολόγοι επισημαίνουν ότι τέτοιοι χώροι δεν θα έπρεπε να κατασκευάζονται χωρίς να συνυπολογίζονται οι κυκλοφοριακές συνθήκες.

Σοβαρά προβλήματα, πάντως, εντοπίζει και η Τροχαία από τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων, κυρίως λόγω των οχημάτων που παρκάρουν παράνομα. «Δυσκολίες προέκυψαν τους προηγούμενους μήνες κατά τα εγκαίνια και τις πρώτες ημέρες λειτουργίας τέτοιων καταστημάτων», εξηγεί στην «Κ» ο διευθυντής της Τροχαίας Αττικής, Κωνσταντίνος Κουμαντάνος. Ενδεικτικό της κατάστασης, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν το κυκλοφοριακό χάος που επικράτησε κατά τα εγκαίνια των δύο καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών επί της λεωφόρου Συγγρού λίγους μήνες νωρίτερα.

Η επιβάρυνση στην περιοχή του Αμαρουσίου είναι μάλλον μόνιμη. Σύμφωνα με αξιωματικό της Τροχαίας Κηφισιάς, στο σημείο όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα τα εμπορικά κέντρα παρατηρούνται σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα όλες τις εργάσιμες ώρες αλλά και τα Σαββατοκύριακα. «Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο. Εκτός από τα εμπορικά κέντρα υπάρχει πλήθος κτιρίων με πολλές δραστηριότητες, όπως το υπουργείο Παιδείας, η HELEXPO, συγκρότημα κινηματογράφων, νοσοκομεία, πληθώρα γραφείων και επιχειρήσεων. Παράλληλα, πλήθος κόσμου προσεγγίζει το σημείο με το Ι. Χ. του για να επιβιβαστεί στη συνέχεια στο τρένο ή τον προαστιακό» αναφέρει.

«Τεράστιο πρόβλημα για μας είναι τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα σε όλη την περιοχή γύρω από το εμπορικό κέντρο» επισημαίνει ο αξιωματικός της Τροχαίας, που τονίζει ότι δυσκολίες προκαλούνται και στην κίνηση των πεζών από τα Ι. Χ. που σταθμεύουν πάνω στα πεζοδρόμια, παρά το γεγονός ότι στο σημείο υπάρχει σχεδόν μόνιμη δύναμη ανδρών της Τροχαίας. Το 2008 (11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου) δόθηκαν 21.150 κλήσεις για παράνομη στάθμευση στην περιοχή.

«Χωρίς πρόβλεψη»
Ξένη Κωστοπουλοπούλου, 37 ετών, ιδιωτική υπάλληλος
«Μια Παρασκευή απόγευμα ξεκίνησα να πάω στο The Mall για να κάνω κάποιες αγορές που χρειαζόμουν. Πήρα μαζί μου και τη 12χρονη κόρη μου μαζί με μια φίλη της, με σκοπό να πάνε οι δυο τους σινεμά όσο εγώ θα ολοκλήρωνα τις δουλειές μου. Μου παρέχει ιδιαίτερη ευκολία το να μπορώ να πάω κάπου τα παιδιά, να βρίσκομαι στον ίδιο χώρο και να μπορούν να διασκεδάσουν χωρίς να χρειάζονται τη διαρκή επιτήρησή μου. Ηξερα ότι Παρασκευή απόγευμα δεν είναι η καλύτερη ημέρα για να επισκεφθώ το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο, αλλά είχα τελειώσει νωρίς τη δουλειά μου και για να αποφύγω τον πανικό του Σαββάτου (έτσι και αλλιώς δεν έχω άλλη επιλογή) αποφάσισα να το επιχειρήσω. Χρειάστηκα μισή ώρα για να περάσω από τον Παράδεισο Αμαρουσίου απέναντι, όπου βρίσκεται ο δρόμος που οδηγεί στο The Mall. Από τη στιγμή που διέσχισα την Κηφισίας έως τη στιγμή που έφτασα στον υπόγειο χώρο στάθμευσης και μέχρι να παρκάρω το αυτοκίνητό μου πέρασε ακόμη μία ώρα υπό συνθήκες ασφυξίας μέσα στο αυτοκίνητο. Είναι ανεπίτρεπτο να μην υπάρχει πρόβλεψη για τον όγκο των επισκεπτών που υποδέχεται το εμπορικό κέντρο».

ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ
Περιοχή Κάντζας:

  • Εμπορικό Κέντρο στο κτήμα Καμπά 113.000 τ.μ. 20.000 αυτοκίνητα ημερησίως
  • Ιατρικό Πάρκο Αθηνών Ι 1000 κλινών Νοσοκομείο (μεγαλύτερο από τον Ευαγγελισμό) προσωπικό και συνεργάτες 3-4000 άτομα, αυτοκίνητα ημερησίως περισσότερα από 8.000 τουλάχιστον (δεν είχε γίνει μελέτη περιβαλλοντικών και κυκλοφοριακών επιπτώσεων)
  • Διοικητικό Κέντρο της ΔΕΗ, περίπου 2500 άτομα προσωπικό υπολογίζονται περίπου 3-4000 αυτοκίνητα ημερησίως
  • Υπερμάρκετ Carrefour , καλυπτόμενη επιφάνεια 40.000 τ.μ. στην περιοχή του Αγ. Νικολάου, ημερησίως πάνω από τουλάχιστον 9.000 αυτοκίνητα

Σύνολο κίνησης αυτοκινήτων στην περιοχή μας πάνω από 40.000 αυτοκίνητα ημερησίως, χωρίς να υπολογισθεί η τοπική κίνηση αυτοκινήτων και τα λεωφορεία των τριών ιδιωτικών σχολείων της Κάντζας, όταν σύμφωνα με την κυκλοφοριακά μελέτη του 2006 η ημερήσια κίνηση δεν ξεπερνούσε τα 1750 αυτοκίνητα ημερησίως.

Α! και κάτι πολύ σημαντικό ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΤΙΣ ΔΙΟΧΕΤΕΥΟΥΝ;

  • στον ήδη βεβαρημένο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής μας, όπου ήδη τα υπάρχοντα πηγάδια φέρνουν στην επιφάνεια τα λύματα μας
  • θα τα παραλαμβάνουν τα "λυματοφόρα" βυτία, που κάνουν ότι θέλουν στην πόλη μας παραβιάζοντας όλους τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και ρυπαίνοντας την ατμόσφαιρα με παμπάλαια οχήματα, που σε άλλη χώρα της Ε.Ε. θα τα έστελναν για πολτοποίηση!!

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !!! για το τι πρόκειται να γίνει στην περιοχή μας

ΑΥΤΑ κε ΔΗΜΑΡΧΕ ΤΑ ΛΑΒΑΤΕ ΥΠΟΨΗ ΟΤΑΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΣΑΣΤΑΝ ΜΕ ΤΗΝ REDS ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ;

ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ Ή ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: