Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

ΤΑ ΑΒΕΒΑΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Σχέδια για νέα εμπορικά κέντρα στην περιοχή των Μεσογείων

Νικος Χ. Ρουσανογλου (Εφημρίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 6/01/2009)

Στην περιοχή των Μεσογείων μεταφέρεται πλέον μεγάλο μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη νέων εμπορικών κέντρων, μετά και την οριστικοποίηση της συμφωνίας που υφίσταται από τον Ιούλιο του 2006 μεταξύ της Macarthur Glen και της Reds, θυγατρικής του ομίλου Ελλάκτωρ. Βάσει της συμφωνίας, η Reds θα μεταβιβάσει, μέσω της κατά 100% θυγατρικής Γυαλού Εμπορική & Τουριστικά Α. Ε., έκταση 42 στρεμμάτων, προκειμένου η Macarthur Glen να προχωρήσει στην ανάπτυξη εκπτωτικού κέντρου συνολικής επιφάνειας 25.000 τ.μ. Η μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια θα είναι 21.000 τ. μ., αναμένεται ότι θα φιλοξενούνται περί τα 125 καταστήματα, ενώ το κέντρο προβλέπεται να λειτουργήσει κατά τους πρώτους μήνες του 2010, αντί για το 2008, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 80 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για την πρώτη επένδυση της Macarthur Glen στην Ελλάδα. Η εταιρεία λειτουργεί 17 εκπτωτικά κέντρα συνολικής επιφάνειας που ξεπερνά τα 400.000 τ.μ. Μεταξύ άλλων, έχει παρουσία σε Μ. Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία και Ολλανδία. Μάλιστα, έως το 2010 αναμένεται η λειτουργία επιπλέον 126.000 τ.μ. σε Αθήνα, Βερολίνο, Νάπολη και Σάλτσμπουργκ (Αυστρία). Ο όμιλος συνεργάζεται με περισσότερες από 700 εταιρείες από τον χώρο της μόδας, εξυπηρετώντας πάνω από 65 εκατ. καταναλωτές ετησίως.

Η Reds προωθεί κι άλλη σημαντική επένδυση στην περιοχή, μια και σχεδιάζει, σε συνεργασία με τον επενδυτικό όμιλο Henderson, την ανάπτυξη εμπορικού κέντρου με συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια 54.600 τ.μ. Το κέντρο θα βρίσκεται, επίσης, στη Γυαλού, δίπλα στο ακίνητο της Macarthur Glen. Θα περιλαμβάνει καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικών ειδών, επίπλων και υπεραγορές. Ο όμιλος της Ελλάκτωρ υπολογίζει ότι η εμπορική αξία του εν λόγω ακινήτου, μόλις αυτό ολοκληρωθεί, θα ανέρχεται σε 86 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος Henderson έχει υπογράψει προσύμφωνο για την απόκτηση τμήματος του ακινήτου.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις αναφορικά με το έτερο μεγάλο οικόπεδο της Reds, επιφάνειας 280 στρεμμάτων, στη γειτονική Κάντζα. Η αρχική συμφωνία με την εταιρεία La Socit Gnrale Immobilliere Espagne (LSGIE), για την απόκτηση του ακινήτου αντί ποσού 70 εκατ. ευρώ, ακυρώθηκε, τόσο λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στη λήψη της οικοδομικής άδειας (όρος που προβλεπόταν στο προσύμφωνο που είχε υπογραφεί), όσο και λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

Στην Κάντζα, πάντως, προχωρά η επένδυση του ομίλου Carrefour, ο οποίος στοχεύει στη λειτουργία ενός νέου εμπορικού κέντρου με συνολική επιφάνεια 40.000 τ.μ. Εκεί, θα περιλαμβάνονται ασφαλώς υπεραγορά, καταστήματα ρουχισμού και πολυκαταστήματα παιχνιδιών.

Αντίστοιχα, στα Σπάτα έχει τοποθετηθεί ο όμιλος της Lamda Development. Αυτήν την περίοδο προχωρά ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη οικοπέδου 88 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται εντός του επιχειρηματικού πάρκου Σπάτων, επί της Λεωφόρου Πικερμίου.

ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ
Πως έχουμε καταντήσει τη χώρα μας, αντί να προωθούμε παραγωγικές μονάδες στη χώρα μας προκειμένου να διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας, κατασκευάζουμε παντού εμπορικά κέντρα, για να πουλάμε τα προϊόντα που εισάγουμε (κοινώς μπακάλιδες) μέσα σε "κέντρα πολιτισμού" (φαστφουταδικα, μπαράκια, θεάματα, κα).

Αλήθεια έτσι θα πάμε την πατρίδα μας μπροστά;
Αυτά είναι τα οράματα των πολιτικών μας για την ομορφη πατρίδα μας;
Ας δούμε καλύτερα ποιοι είναι τα αφεντικά αυτών των εμπορικών κέντρων, είναι τα ανώνυμα διεθνή χαρτοφυλάκια που διαχειρίζονται "αμφιβόλου" προέλευσης χρήματα με κύριο σκοπό το γρήγορο και εύκολο κέρδος με φθηνό εργατικό κόστος (δηλαδή τα Ελληνόπουλα γκαρσόνια μέσα στην ίδια τους την πατρίδα χωρίς μέλλον και χωρίς προοπτική)

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ
ΖΗΤΑΜΕ ΝΕΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ , ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ Η ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΟΗΜΑ ..!

Δεν υπάρχουν σχόλια: