Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

MALL Βοτανικού - ΣτΕ Αναστολή εργασιών II

Αναστολή ανέγερσης νέου εμπορικού

Προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά την προσφυγή 130 κατοίκων του Ελαιώνα για το νέο «Mall»
Της Εφης Χατζηιωαννιδου

Αναστέλλονται προσωρινά οι οικοδομικές εργασίες για την ανέγερση του νέου εμπορικού κέντρου «Mall», στον Ελαιώνα, με διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από προσφυγή 130 κατοίκων της περιοχής και της Επιτροπής Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα. Η αναστολή ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση από το Τμήμα Αναστολών του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Η πρόταση του εισηγητή κ. Σπ. Μαρκάκη, ήταν να εκδοθεί άμεσα προσωρινή διαταγή για τη διακοπή των εργασιών, λόγω του γοργού ρυθμού των έργων και της ανεπανόρθωτης βλάβης που θα προκαλέσει η ανέγερση του εμπορικού στο χώρο. Όπως είναι γνωστό, η Επιτροπή των Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα αντιτίθεται στην κατασκευή του μεγάλου εμπορικού κέντρου συνολικής επιφάνειας 70.000 τ.μ. (που ανήκει στην εταιρεία του κ. Μπ. Βωβού) στην καρδιά του Ελαιώνα, υποστηρίζοντας ότι «η λειτουργία του, με 34.000 επισκέπτες κατά μέσο όρο την ημέρα (12,4 εκατ. το χρόνο), θα οδηγήσει σε κυκλοφοριακή ασφυξία την ευρύτερη περιοχή». Με κύριο επιχείρημα ότι το νέο εμπορικό κέντρο, σε συνδυασμό με τους φιλάθλους του γηπέδου θα φέρουν αύξηση κατά 40% της ρύπανσης στην περιοχή, οι κάτοικοι ζητούν νέο σχεδιασμό της ανάπλασης, όπου, καθοριστικό ρόλο θα παίξει το κοινόχρηστο πράσινο που στη σημερινή του εκδοχή είναι κατά πολύ λιγότερο από όσο ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα του 1995.

Με σύνθημα «ο Ελαιώνας μπορεί να σωθεί» η Επιτροπή Πολιτών, στο πλευρό της οποίας βρίσκεται και η δημοτική παράταξη της Ανοικτής Πόλης (που πρόσκειται στον ΣΥΝ) καταγγέλλει ότι με τον τρόπο που δρομολογούνται στην περιοχή οι χρήσεις θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα ακόμη και για την ασφάλεια των θεατών.

Όπως υποστηρίζει η επιτροπή, το «Mall» έλαβε συντελεστή δόμησης 1,6 (70.000 τετραγωνικά υπέργεια και 50.000 υπόγεια) από 0,8, και παρά το γεγονός ότι από το 1995 τα οικόπεδα (μετά την απομάκρυνση της βιομηχανίας ΕΤΜΑ) είχαν κατοχυρωθεί ως χώρος κοινόχρηστου πρασίνου.

Τον διπλασιασμό του συντελεστή ψήφισε ο Δήμος Αθηναίων σε αντιστάθμισμα του κόστους των απαλλοτριώσεων των οικοπέδων, που δεν είχε να καταβάλει. Ομως, λέει η Επιτροπή, κανείς δεν εστιάζει στο γεγονός ότι ο Νόμος δεν επιτρέπει την προσφορά σε συντελεστή δόμησης από το Δημόσιο σε οποιονδήποτε ιδιώτη ακόμη και ως αποζημίωση για απαλλοτρίωση ή ρυμοτόμηση.

«Ο υπολογισμός της αποζημίωσης της ΕΤΜΑ είναι έτσι και αλλιώς υπερεκτιμημένος», λέει ο Χρ. Καραμάνος, μέλος της Επιτροπής «τα κτίρια της ΕΤΜΑ από τη μία κοστολογούνται 40 εκατ. ευρώ και από την άλλη (όταν ο κ. Βωβός ζητά την κατεδάφισή τους) δεν μπορούν να χαρακτηριστούν βιομηχανικά μνημεία με αντίστοιχη αξία». Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, λόγω της μεγάλης κλίμακας της δόμησης απαιτείται να εκπονηθεί στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση και να ακολουθήσει στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως επιβάλλει η κοινοτική νομοθεσία. Αντί για όλα αυτά, το νομαρχιακό συμβούλιο Αθήνας εκλήθη να γνωμοδοτήσει για ένα μέρος της παρέμβασης που αφορά το εμπορικό κέντρο του ομίλου Βωβού, όταν στην ίδια περιοχή προβλέπεται, εκτός από το συγκρότημα του ΠΑΟ (γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, βοηθητικοί χώροι κλπ.), να κατασκευαστούν άλλο ένα κτίριο εμπορικών χρήσεων, δημαρχιακό μέγαρο και νέος σταθμός για τα ΚΤΕΛ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΑΝΗΚΕΙ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟ ΣΤΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΕ ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥΣ 130 ΔΗΘΕΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΗ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ ΥΠΟΚΕΙΝΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙΑΡΗΔΕΣ
περισοτερα στο http://syriza-watch.blogspot.com/ και στο
οακκε.gr