Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Από το ΟΑΚΑ στον Ελαιώνα. Με μια μακέτα ξεχνιέμαι

Από το ΟΑΚΑ στον Ελαιώνα… Με μια μακέτα ξεχνιέμαι!

Δεκέμβριος 18, 2008

Επειδή κάποιοι μας περνάνε για ιθαγενείς που θα τους ξεγελάσουν με καθρεφτάκια ή μακέτες, ας δούμε το μέλλον που ετοιμάζουν για τον Ελαιώνα, διδασκόμενοι από το παρελθόν. Δύο ενδεικτικές περιπτώσεις από τις πολλές.

Το ΟΑΚΑ

1. Η μακέτα που ακολουθεί είναι η πρόταση της Γερμανικής εταιρίας που έχτισε στις αρχές της δεκαετίας του 80 το ολυμπιακό στάδιο και περιλαμβάνει αρκετό πράσινο.

oaka-01

2. Η πραγματικότητα απείχε αρκετά από τη μακέτα. Είχε λίγο από το πράσινο της και σε κακή κατάσταση. Εδώ λίγο καιρό πριν τα έργα για το 2004.

3. Στη συνέχεια και εν όψη του 2004 ανέλαβε το ΟΑΚΑ ο Καλατραβά, γνωστός για την αγάπη του στο ατσάλι και όχι το περιβάλλον. Η μακέτα του δε δίνει έμφαση στο πράσινο αλλά αντίθετα το χρησιμοποιεί στα πλαίσια μιας αρχιτεκτονικής, διακοσμητικής και όχι βιοκλιματικής λογικής. Όπως και να έχει στη μακέτα του υπάρχει κάποιο πράσινο.

4. Όμως ούτε αυτό το λιγοστό πράσινο υλοποιήθηκε, μαζί με όλες μαζί τις εξαγγελίες που αφορούσαν το περίφημο ολυμπιακό πράσινο. Η σημερινή εικόνα του ΟΑΚΑ είναι αποκαλυπτική και μαζί εφιαλτική. Το βασίλειο της ασφάλτου του τσιμέντου και του σίδερου. Όσοι έχει τύχει να πάνε καλοκαίρι στις εγκαταστάσεις θα έχουν νιώσει περπατώντας την λάβρα που εκπέμπει. Το μέρος είναι ο ορισμός της θερμικής νησίδας παρ’ ότι ο χώρος είναι ανοιχτός στα ρεύματα του αέρα.

To Καραϊσκάκη

1. Μια άλλη περίπτωση είναι το γήπεδο Καραϊσκάκη. Παρ’ ότι ο περιβάλλον χώρος του είναι μικρός, στις μακέτες του οι κατασκευαστές δεν λησμόνησαν να περιλάβουν και κάποιο πράσινο. Δεντροστοιχίες στο πάρκινγκ και σε κάποια άλλα σημεία του περιβάλλοντος χώρου.

2. Η σημερινή εικόνα του γηπέδου δεν αποτελεί έκπληξη για την ελληνική πραγματικότητα. Δεν υπάρχει ούτε γλάστρα! Και όχι μόνο αυτό, αλλά και τον παρακείμενο χώρο των κτημάτων ΧΡΩΠΕΙ, που θα γινόταν πάρκο, τώρα επιχειρούν να τον κάνουν κι αυτόν εμπορικό κέντρο και διάφορα άλλα. Ανακατεμένη είναι και η εταιρία του Σ. Κόκκαλη ΙΝΤΡΑΚΑΤ! [Δείτε εδώ] Και σε αυτή την περίπτωση οι εργολάβοι μιλούν για αναβάθμιση της περιοχής που είναι σκουπιδότοπος μπλα, μπλα μπλα… Μόνο οι σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων έχουν αναστείλει προς το παρόν την τσιμεντοποίηση. Μάλιστα οι αγωνιζόμενοι πολίτες του Πειραιά, διώκονται από τους εργολάβους! (Σας θυμίζει κάτι η όλη υπόθεση;)

Στον Ελαιώνα

1. Πρόσφατα, στις 29 Οκτωβρίου του 2008, ο δήμαρχος Αθηναίων μας παρουσίασε με περηφάνια τη μακέτα του χώρου που θα κτιστεί το νέο γήπεδο του ΠΑΟ, ένα κλειστό μπάσκετ του ΠΑΟ, τέσσερα ακόμα κτίρια γραφείων και εμπορικών, μαζί και το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων που κατασκευάζει ο Βωβός, συνολικής έκτασης 72.000 τ.μ. Σύνολο 7 κτίρια. Όλα αυτά τα 7 κτίρια διαφημίζονται στον κόσμο, για να γίνουν πιο εύπεπτα, υπό τον τίτλο: «Νέο γήπεδο ΠΑΟ».

Με μια απλή ματιά στη μακέτα όμως θα διαπιστώσετε ότι το άθροισμα των 6 κτιρίων (πλην γηπέδου) ξεπερνούν σε εμβαδόν το ίδιο το γήπεδο. Δηλαδή τα 40 στρέμματα. Ο δήμαρχος επιμένει ότι από τα 220 στρέμματα τα 135 θα γίνουν πάρκο. Όσοι δεν διαβάσανε τις αναφορές μας πιο πάνω για το ΟΑΚΑ και το Καραϊσκάκη, μπορούν και να τον πιστέψουν αν θέλουν.

kaklamanis

maketavasiki

2. Για τον Βωβό και το εμπορικό του κέντρο δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά. Ο άνθρωπος αυτός μπροστά στα μάτια χιλιάδων Αθηναίων εξαπάτησε τους πάντες, όταν αναρτούσε ταμπέλα στο κτήμα ΘΩΝ (Κηφισίας & Αλεξάνδρας), ότι θα έκανε το μισό (4 στρέμματα) πάρκο και τελικά πάρκο δεν υπάρχει πουθενά. Μάλιστα κατόπιν εορτής καταδικαστικέ και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά σήμερα και αυτός και ο Δήμαρχος μα ζητάνε να δείξουμε εμπιστοσύνη στις νέες μακέτες τους. Διαβάστε σχετικά με το Θων.

3. Αν δούμε όμως τις διάφορες μακέτες που ήδη έχουν βγει στη δημοσιότητα για το Bοτανικό, θα διαπιστώσουμε ότι από μόνες τους βρίθουν αντιφάσεων. Αλλού χώροι παρουσιάζονται ως πάρκινγκ, αλλού ως πάρκο. Τα δέντρα εμφανίζονται και εξαφανίζονται κατά βούληση. Το γεγονός αυτό δείχνει ακριβώς αυτό που είπαμε. Ότι επειδή δεν τους ενδιαφέρει και δεν σκοπεύουν να βάλουν πράσινο, πέρα από τίποτε παρτέρια, δεν έχουν και κανένα πρόβλημα να παρουσιάζουν και να εξαφανίζουν δέντρα. Μάλιστα βάφουν επιφάνειες τσιμέντου και ασφάλτου πράσινες στις κατόψεις και φτιάχνουν και δήθεν πράσινη ταράτσα για να είναι η κάτοψη πιο ευχάριστη στο μάτι. Αν κάνετε απλές συγκρίσεις με το μάτι στα σχέδια και μακέτες που σας παρουσιάζουμε θα δείτε ότι το μόνο στο οποίο υπάρχει σχετική συνέπεια μεταξύ τους είναι στα κτίρια! Το πράσινο είναι ακορντεόν. Ο πιο πιθανός διάλογος ανάμεσα στον σχεδιαστή και το εργολάβο είναι: “Εκεί γιατί δεν έβαλες πράσινο?”, “Μα δεν θα έχει”. “Γιατί νομίζεις ότι ότι εκεί που έβαλες θα έχει?”.

Και γιατί να μην βάλουν πράσινο;

Όχι μόνο γιατί δεν βάλανε ποτέ όποτε το υποσχεθήκανε, αλλά κυρίως γιατί το πράσινο είναι ΜΗ ανταποδοτικό, κατά τη γνώμη τους. Δηλαδή, εκτεταμένη φύτευση σημαίνει ένα δημόσιο χώρο/πάρκο, για το οποίο πρέπει να δίνουν χρήματα για τη φροντίδα του ενώ δεν εισπράττουν τίποτα. Αυτός είναι και ο λόγος που η πλειοψηφία των λίγων πράσινων χώρων της Αθήνας υποφέρει από εγκατάλειψη ή υποσυντήρηση. Ο Δήμαρχος Ν. Κακλαμάνης και πόσο μάλλον οι επιχειρηματίες και εργολάβοι, εκφράζουν με τον πιο καθαρό τρόπο την αντίληψη ότι ό,τι δεν είναι κερδοφόρο είναι άχρηστο. Ένα καινούργιο πάρκο είναι χασούρα εκτός και αν μετατραπεί στην αυλή εμπορικών κέντρων, καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα, νοικιάζεται για εκδηλώσεις, έχει σπόνσορες και διαφημίσεις και γενικά πάψει να είναι δημόσιο.

Ας πουλήσει λοιπόν ο κ. Κακλαμάνης τις μακέτες του σε όσους είναι έτοιμοι να τις μασήσουν πριν καν τις δουν. Σε όσου πιστεύουν ότι αθλητισμός είναι να παίζουν μπάλα 22 και να βλέπουν 40.000 και όχι το αντίστροφο. Σε όσους πιστεύουν ότι το περιβάλλον, ο καθαρός αέρας, η δροσιά την καλοκαιρινή νύχτα, η ήσυχη βόλτα, είναι πεταμένα λεφτά, ενώ το τσιμέντο το ατσάλι, το νέφος και το μποτιλιάρισμα είναι πρόοδος. Τελικά σε όσους θέλουν να εμπιστευτούν το μέλλον του Ελαιώνα σε αυτούς που τον κατέστρεψαν.

Το άρθρο είναι από το indy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: