Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Παρέμβαση Ε.Ε. για έλλειψη δικτύων αποχέτευσης

Παρέμβαση Ε.Ε. για έλλειψη δικτύων αποχέτευσης σε 12 πόλεις

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2008 12:08

Βρυξέλλες,

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε χθες το τελευταίo στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας εναντίον της Ελλάδας, απειλώντας με νέα προσφυγή και επιβολή κοινοτικού προστίμου για μη συμμόρφωση της χώρας με προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου σχετικά με την έλλειψη δικτύων αποχέτευσης και δευτεροβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων σε 12 ελληνικές πόλεις και κωμοπόλεις.

Η Ελλάδα είχε καταδικαστεί τον Οκτώβριο το 2007 για το θέμα αυτό που αφορούσε τότε συνολικά 23 πόλεις και κωμοπόλεις. Η απόφαση του Δικαστηρίου εφαρμόστηκε κατά το ήμισυ αφού μόνο 11 πόλεις συμμορφώθηκαν. Οι άλλες 12 εξακολουθούν να μη συμμορφώνονται.

Ειδικότερα σε πέντε οικισμούς της Ανατολικής Αττικής (Μαρκόπουλο, Αρτέμιδα, Ραφήνα, Κορωπί και Νέα Μάκρη) τα έργα κατασκευής, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το 2013. Η Επιτροπή θεωρεί το χρονικό αυτό διάστημα υπερβολικό. Σε άλλους έξι οικισμούς (Μάλλια, Λιτόχωρο, Έδεσσα, Χρυσούπολη, Λευκίμμη και Μέγαρα) τα έργα κατασκευής βρίσκονται ακόμη υπό εξέλιξη. Στην Τρίπολη η υποδομή ολοκληρώθηκε, αλλά προς το παρόν δεν διατίθενται αποτελέσματα δειγματοληψίας που να καταδεικνύουν ότι λειτουργεί σωστά.

Για τις εναπομείνασες 12 πόλεις η Επιτροπή ενεργοποίησε χθες το τελευταίο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας, διευκρινίζοντας ότι εάν δεν υπάρξει άμεση συμμόρφωση θα προσφύγει για δεύτερη φορά στο Δικαστήριο ζητώντας και την επιβολή χρηματοπιστωτικού προστίμου.

Οπως τονίζει η Κομισιόν, η απουσία επεξεργασίας στους εν λόγω οικισμούς σημαίνει ότι η υγεία των κατοίκων τίθεται σε κίνδυνο διότι ανεπεξέργαστα λύματα μπορούν να μολυνθούν με επιβλαβή βακτήρια και ιούς.

ΧΥΤΑ Φυλής

Εντωμεταξύ, η Επιτροπή απειλεί με προσφυγή στο Δικαστήριο και για τη ΧΥΤΑ της Φυλής, χαρακτηρίζοντας ακατάλληλη και επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον τη λειτουργία του νέου χώρου υγειονομικής ταφής.

Οι τέσσερις επιθεωρήσεις που διενεργήθηκαν από τις αρμόδιες για την αδειοδότηση αρχές από τον Οκτώβριο του 2007 έως και τον Ιούλιο του 2008 αποκάλυψαν ότι τα απόβλητα δεν καλύπτονται κατάλληλα στο χώρο υγειονομικής ταφής, καθώς και την έλλειψη ασφάλειας στο χώρο, γεγονός που επιτρέπει την πρόσβαση σε ανθρώπους και ζώα. Τέλος, διαπιστώθηκε απουσία δικτύου συλλογής ομβρίων υδάτων και τον κίνδυνο πυρκαγιών και ολισθήσεων των αποβλήτων στο χώρο υγειονομικής ταφής.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: