Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

ΔΕΗ: Παράνομες οι εγκαταστάσεις της στον Υμηττό

ΔΕΗ: Παράνομες οι εγκαταστάσεις της στον Υμηττό, αλλά ποιος νοιάζεται;

25 Νοεμβρίου 2008, 00:30

της Μαριάννας Τζάννε ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online

Τρεις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας κηρύσσουν παράνομες τις υποδομές του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) της ΔΕΗ στα σύνορα της Ηλιούπολης με την Αργυρούπολη, χωρίς όμως να εμποδίζουν την λειτουργία αλλά και την επέκτασή τους που βρίσκεται επί θύραις.

Την περιοχή που ανήκει στην Β΄Ζώνη προστασίας του Υμηττού, και η οποία έχει υποστεί όλα τα δεινά των καταστροφικών πυρκαγιών των τελευταίων ετών διασχίζουν δύο γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης (150 kv): η πρώτη είναι η γραμμή μεταφοράς Παλλήνης-Αργυρούπολης, η οποία υφίσταται εδώ και δεκαετίες και η δεύτερη είναι η γραμμή Λαυρίου –Αργυρούπολης, που κατασκευάστηκε το 2003 αλλά κρίθηκε παράνομη από το ΣτΕ.

Στο ανώτατο δικαστήριο είχαν προσφύγει δημότες της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης, αντιδρώντας στην φιλοξενία εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας εντός του οικοσυστήματος του Υμηττού αλλά και πλησίον αστικής περιοχής με σχολεία, αθλητικούς και επαγγελματικούς χώρους. Οι αντιδράσεις όμως αναχαιτίστηκαν υπό το βάρος των ενεργειακών αναγκών των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και με τον τρόπο αυτό οι υποδομές έγιναν -έστω και «κουτσουρεμένες»- αφού προηγουμένως βαπτίστηκαν σε έργα εθνικού συμφέροντος.

Έτσι από τις δύο μονάδες που σχεδιάζονταν, κατασκευάστηκε μόνο η μία (150/20kv) καθώς η μεγαλύτερη (400/150kv) και εξίσου αναγκαία για την Ολυμπιάδα μετά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων πάγωσε με απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη το 2003.

Η απόρριψη του ΣτΕ

Για να ξεκινήσουν οι εργασίες της μονάδας χρειάστηκε η παρέμβαση των ματ καθώς η διαδημοτική επιτροπή αγώνα πρόβαλλε ισχυρές αντιστάσεις και απάντησε με καταλήψεις, διαμαρτυρίες και δεντροφυτεύσεις στα σχέδια της ΔΕΗ.

Παρόλα αυτά θα κατασκευαστεί τελικά, αυθαίρετα, η πτέρυγα του ΚΥΤ των 150/ 20 kv, εξέλιξη που θα αναγκάσει τους δημότες να προσφύγουν στο ΣτΕ, το οποίο πριν από τρία χρόνια θα ακυρώσει τις περιβαλλοντικές μελέτες του έργου τόσο της μικρής γραμμής μεταφοράς (150 /20 kv) όσο και της μεγάλης (400/150 kv).

Το σκεπτικό του δικαστηρίου είναι ότι το ΚΥΤ, «επετράπη να κατασκευαστεί εντός της β’ ζώνης του Υμηττού με συνέπεια την κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 24 του Συντάγματος υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την επιδείνωση αυτού», θεωρώντας η εγκατάσταση «είναι ασύμβατη με την προστασία της οικολογικής ισορροπίας του βουνού».

Το σχέδιο επανακάμπτει;

Τρία χρόνια μετά το σχέδιο για την δημιουργία και της άλλης μονάδας επανακάμπτει, με τη ΔΕΗ να παρακάμπτει και πάλι τις αποφάσεις του ΣτΕ. Σύμφωνα με τον κ. Πάνο Τότσικα, Πολεοδόμο Χωροτάκτη και επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού», ο ίδιος ο ΔΕΣΜΗΕ έχει προεξοφλήσει την σπουδαιότητα του έργου για το λεκανοπέδιο Αττικής και είναι θέμα χρόνου η κατασκευή του.

Όπως αναφέρει, η μελέτη ανάπτυξης συστήματος μεταφοράς 2006 – 2010 που εκπονήθηκε από τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) «…το ΚΥΤ Αργυρούπολης είναι το κρισιμότερο έργο για την ασφάλεια τροφοδότησης του Νότιου Συστήματος και κυρίως του Λεκανοπεδίου Αττικής…

Η εξεύρεση άλλου χώρου για την ανάπτυξη ΚΥΤ στη Ν.Α Αττική είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά έστω και αν αυτό επιτευχθεί, θα είναι εξαιρετικά αμφίβολη έως αδύνατη η εξασφάλιση νέων οδεύσεων Γραμμών Μεταφοράς για τη σύνδεσή του. Για το λόγο αυτό ο ΔΕΣΜΗΕ θεωρεί ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ταχύτατη υλοποίησή του έργου. Εχει υιοθετηθεί η κατασκευή της πλευράς 400 kv με τεχνολογία GIS (κλειστού τύπου) που θα μειώσει δραστικά την αισθητική όχληση…»

Πριν από 20 μέρες μετά από καταγγελίες στην πολεοδομία του δήμου Αργυρούπολης, συνεργεία πραγματοποίησαν αυτοψία στην περιοχή του υφιστάμενου ΚΥΤ επιβεβαιώνοντας την παρανομία των κτισμάτων. Eπειδή όμως η εγκατάσταση είναι δημόσια, δεν μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα αυθαιρέτων για αυτό και τις υποδομές της ΔΕΗ δεν μπορεί να τις ακουμπήσει κανείς!

Οι κάτοικοι, προτάσσουν τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τις νυν αλλά και μελλοντικές εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και επικαλούνται τις απόψεις ειδικών επιστημόνων. «Σύμφωνα με οκταετή έρευνα Αμερικανών ειδικών, εκατομμύρια κάτοικοι χωρών που ζουν κοντά σε πυλώνες υψηλής τάσης αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από σοβαρές ασθένειες, καρκινογένεση, ή εκφυλιστικές νόσους του νευρικού συστήματος».

Πριν από πέντε χρόνια η απόσταση ασφαλείας από γραμμές υψηλής τάσης ήταν 50 μέτρα και τώρα ορίζεται στα 200 μέτρα, αναφέρει ο κ. Τότσικας και επικαλείται τον κ. Νίκο Κατσαρό, ερευνητή του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Ερευνών «Δημόκριτος» που επισημαίνει ότι «…είναι γνωστό ότι οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε όλο τον κόσμο χρηματοδοτούσαν κατευθυνόμενες έρευνες πού έδειχναν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα για όσους ζουν κοντά σε πυλώνες…».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βέρνης Ελβετία η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, που προέρχεται από πυλώνες υψηλής τάσης, συμβάλει στην ανάπτυξη της ασθένειας Αλτσχαϊμερ.