Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ δεν μαθαίνουμε από τα λάθη των άλλων

Χωροταξικό: εννέα μεγάλα όχι στο ειδικό πλαίσιο του τουρισμού
4 Φεβρουαρίου 2009, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

της Μαριάννας Τζάννε

Χωρίς τη θετική γνωμοδότηση της πλειοψηφίας των 19 μελών του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας έπεσε η αυλαία για το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού, το οποίο παρά τις έντονες πιέσεις και τις παρασκηνιακές διεργασίες του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη συναίνεση του πολιτικού, επιστημονικού και τεχνικού κόσμου της χώρας.

Σε μια συνεδρίαση που διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες και από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι μεγάλες απουσίες όπως εκείνη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος που δεν προσήλθε καν στη διαδικασία, το σχέδιο καταψήφισαν εννέα φορείς (δέκα μαζί με το ΞΕΕ), θετικά γνωμοδότησαν επτά συν το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων και η περιβαλλοντική οργάνωση ΙΝΤΕΝ-Synergy, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ με μεγάλες επιφυλάξεις. Αρνητική ήταν η θέση των μεγάλων επιστημονικών, συνδικαλιστών και τεχνικών φορέων, καθώς το χωροταξικό του τουρισμού καταψηφίστηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών, τον Σύνδεσμο Αρχιτεκτόνων, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, τη ΓΣΕΕ, τη ΓΕΣΕΒΕ, την ΠΑΣΕΓΕΣ και τον ΣΕΒ, όπως και από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις (WWF, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Αρκτούρος κ.ά.), φορείς που σε μεγάλο βαθμό ζητούν και την απόσυρσή του.

Υπέρ, εκτός από τον πρόεδρο του Συμβουλίου και τους δύο καθηγητές των Πανεπιστημίων Αιγαίου και Πατρών που διορίζονται από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τάχτηκαν η ΕΝΑΕ, η ΚΕΔΚΕ και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Περιφερειολόγων, που εκπροσωπούν ένα μεγάλο τμήμα του νησιωτικού και παραθαλάσσιου εθνικού μας πλούτου.

Με δεδομένο ότι ο ρόλος του Συμβουλίου έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, η καταψήφιση του χωροταξικού επαληθεύει το καθολικό σφυροκόπημα που δέχεται, επί της ουσίας όμως δεν δημιουργεί ανατροπές, καθώς η ψήφισή του θα γίνει με Κοινή Υπουργική Απόφαση χωρίς να περάσει από τη Βουλή. Η άποψη των μελών του Εθνικού Συμβουλίου είναι ότι το χωροταξικό σχέδιο θολώνει σκοπίμως το τοπίο, χωρίς να υπηρετεί τις αρχές αναφορικά με το πού επιτρέπεται και τι και χωρίς να δημιουργεί τους μηχανισμούς που θα ελέγχουν και θα παρακολουθούν το τουριστικό «παραλήρημα».

Τα σημεία που συναντούν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις επικεντρώνονται στον τομέα των σύνθετων τουριστικών προϊόντων με τη δημιουργία ξενοδοχείων και παραθεριστικών κατοικιών, στον περιορισμό των ορίων αρτιότητας στις ορεινές περιοχές, στην τουριστική κατάληψη παρθένων νησιωτικών χώρων (το χωροταξικό μνημονεύει πιλοτικές επενδύσεις σε τέσσερις βραχονησίδες), αλλά και στην επέκταση της εκτός σχεδίου δόμησης ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές.

To ΠΑΣΟΚ, διά του εκπροσώπου του κ. Γιάννη Μανιάτη, ζητά την απόσυρσή του, υποστηρίζοντας ότι το χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό: «Εχει απλώσει πάνω από ολόκληρη τη χώρα ένα τεράστιο πανό που γράφει “ΠΩΛΕΙΤΑΙ”». Ο ίδιος χαρακτηρίζει μεγάλη ήττα της κυβέρνησης την καταψήφισή του και δηλώνει ότι δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, όταν αναλάβει την εξουσία, είναι η ακύρωσή του.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ

Κε Υπουργέ ΠΕΧΩΔΕ γιατί δεν ψάχνετε πρώτα να δείτε τα ασυγχώρητα λάθη που έγιναν πριν από 20 και περισσότερα χρόνια σε περιοχές απείρου κάλλους στην Ισπανία, Ιταλία και κυρίως στα νησιά των Βαλεαρίδων, όπου η δόμηση που προβλέπει το χωροταξικό για τον τουρισμό τις κατέστρεψε, με αποτέλεσμα την σταδιακή υποβάθμιση της τουριστικής κίνησης αλλά και της καταστροφή πανέμορφων περιοχών. Στο βωμό του πρόσκαιρου κέρδους των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων θυσιάζουμε τις πανέμορφες περιοχές της χώρας μας αλλά και βιότοπους, δηλαδή ξεπουλάμε και υποθηκευουμε το μέλλον των παιδιών μας. ΓΙΑΤΙ;

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ καταστροφή για τον Εμπορικό Ιστό της πόλης

Επιστολή ΕΣΠ προς τον υπουργό Ανάπτυξης για τα μεγάλα εμπορικά κέντρα


http://www.portnet.gr/content/view/2779/39/gr


Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, με αφορμή το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις από την δημιουργία υπεραγορών και την δραστηριότητα των μεγάλων εμπορικών κέντρων στα κέντρα των πόλεων, απέστειλε στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη σχετική επιστολή, την οποία κοινοποίησε στον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχο και στον Γεν. Γραμματέα Εμπορίου κ. Δ. Σκιαδά. Το κείμενο της εν λόγω επιστολής, αναφέρει τα εξής:

«Πρόσφατα, στη Κομισιόν, σε σχετική ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή Μαν. Αγγέλακα, ο οποίος ζήτησε διευκρινίσεις για τα κριτήρια και τις προδιαγραφές που υπάρχουν στις Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την δημιουργία υπεραγορών, ο αρμόδιος Επίτροπος σε θέματα εσωτερικής αγοράς κ. Mc Creevy, απάντησε ότι προτάσσει την ελευθερία εγκατάστασης μεγάλων εμπορικών κέντρων και έδειξε, ότι αγνοεί τις συνέπειες για τις μικρές συνοικιακές αγορές, γιατί όπως ισχυρίζεται, δεν διαθέτει επαρκείς αποδείξεις για αρνητικές επιπτώσεις.

Στην Ελλάδα όμως είμαστε πλέον σε θέση να διαπιστώσουμε, ότι στο σημερινό οικονομικό πλαίσιο η δραστηριότητα των μεγάλων εμπορικών κέντρων, έχει επηρεάσει και επιδεινώσει την κατάσταση των μικρών συνοικιακών - και όχι μόνο - εμπορικών καταστημάτων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, στα κέντρα των πόλεων.

Ίσως λοιπόν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει και να διευκρινίσει τα κριτήρια και τις προδιαγραφές που οφείλουν να υπάρχουν στις χώρες της Ε.Ε., αναφορικά με την δημιουργία τέτοιων υπεραγορών και να αναθεωρήσει το άρθρο 43 της Συνθήκης της ΕΚ, σχετικά με την ελευθερία εγκατάστασης τους, χωρίς περιορισμούς.

Δυστυχώς, η ανάμειξη του «REAL ESTATE» στο ελληνικό εμπόριο συνεχίζει να γίνεται με άναρχο τρόπο, χωρίς σοβαρές μελέτες οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωρίς κοινωνική ευθύνη, με αποτέλεσμα να δημιουργεί καταναλωτικές ανισορροπίες και σοβαρά προβλήματα τζίρου στις τοπικές αγορές ιδιαίτερα του Λεκανοπεδίου.

Επιπλέον, επειδή η σημερινή οικονομική κρίση δυσχεραίνει το επαγγελματικό REAL ESTATE, υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και για τις μικρές επιχειρήσεις που επιχείρησαν και επέλεξαν να στεγαστούν σε αυτά τα εμπορικά κέντρα, να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης από τις μεγάλες Εταιρείες Διαχείρισης και Ιδιοκτησίας τέτοιων ακριβών επενδύσεων.

Η συνέχιση ανέγερσης και άλλων γιγαντιαίων εμπορικών κέντρων στον ιστό των πόλεων, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει, για άλλη μια φορά, καταστροφικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις των παραπλήσιων αγορών.

Το επιχείρημα, ότι θα δημιουργηθούν στα υπερκέντρα νέες θέσεις εργασίας μας προβληματίζει, γιατί δυστυχώς, φοβόμαστε ότι θα χαθούν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από τις μικρές επιχειρήσεις που θα κλείσουν, από την απότομη ανακατανομή του λιανεμπορίου.

Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για την δημιουργία υπερχώρων για το αγοραστικό κοινό, αφού στις αλυσίδες λιανικής περιορίζεται συνεχώς η επέκταση, τα εμπορικά με είδη ένδυσης- υπόδησης, βλέπουν νέα καταστήματα μόνο σε στοχευμένα σημεία , τα super market επεκτείνονται προσεκτικά και αφού ερευνήσουν σχολαστικά την περιοχή, στην κινητή τηλεφωνία μάλλον θα κλείσουν μαγαζιά παρά θα ανοίξουν, στα ηλεκτρονικά είδη οι μεγάλες αλυσίδες έχουν εξασφαλίσει παρουσία σε επιλεγμένες περιοχές, ενώ τέλος οι τράπεζες έχουν μηδενική ζήτηση για νέα υποκαταστήματα.

Η συνεχής υπερσυγκέντρωση δραστηριοτήτων σε υπερμεγέθη εμπορικά κέντρα, ιδιαίτερα εντός των πόλεων, πρέπει κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους να αποτελέσει αντικείμενο εξέτασης της Κομισιόν, ώστε τα Κράτη Μέλη να θεσπίσουν τα αναγκαία μέτρα, για να μεταφέρουν την σχετική κοινοτική οδηγία στην λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και της εθνικής τους νομοθεσίας.

Για άλλη μια φορά, το ελληνικό εμπόριο, ζητά να αναθεωρηθεί ο νόμος για την εμπορική χωροταξία και να εφαρμοστούν τέτοιοι όροι «εμπορικής πολεοδομίας», που θα μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε πόσο εμπόριο θέλουμε, πως το θέλουμε και που ακριβώς το θέλουμε».

Δελτίο τύπου ΦΕΣ «Η ΚΑΝΤΖΑ» 5.2.2009

Σε ‘άτυπο’ τετ-α-τετ παζάρι εξελίσσεται η υπόθεση των κτημάτων ΚΑΜΠΑ.

Η πρόταση της REDS για ‘ανάπτυξη’ των 320 περίπου στρεμμάτων των Κτημάτων KAMΠΑ με την διαδικασία της ΠΟΑΠΔ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων - στην ουσία ιδιωτική πολεοδόμηση) εξελίσσεται σε ένα άτυπο παζάρι ad hoc επαφών μεταξύ REDS και Δήμου Παλλήνης.

Ο δήμαρχος Παλλήνης κ. Σ. Κωνσταντάς, φρονίμως ποιών, προσπαθεί αφενός να δώσει πλουραλιστικό χαρακτήρα στις διαπραγματεύσεις προσκαλώντας και άλλους δημοτικούς παράγοντες στις συναντήσεις με την REDS και αφετέρου φροντίζει να δημοσιοποιούνται οι ημερομηνίες των συναντήσεων.

Παρόλα αυτά, επί της ουσίας δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά τόσο για το νομικό πλαίσιο, στο οποίο γίνονται αυτές οι συναντήσεις – διαπραγματεύσεις, όσο και για το αντικείμενο στόχο του παζαριού. Ποιος παζαρεύει; τι παζαρεύει; Και σε ποιό νομικό πλαίσιο; Ποιός δεσμεύει ποιόν και γιατί πράγμα; Και σε ποια έκταση; Με ποιό πολιτικό πλαίσιο; Οι γνωστές επίσημες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης και της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής παρακάμπτονται πλέον ; Έτσι άτυπα; Οι προσπάθειες με το Υπουργείο Πολιτισμού για το εργοστάσιο ξεχάσθηκαν; Αυτοί που επιλέγονται μα συμμετέχουν στην ad hoc δημοτική ομάδα διαπραγματεύσεων έχουν ο καθένας δική τους άποψη; Έχουν ‘κατά σύμπτωση’ ενιαία γραμμή; Έχουν συλλογική ευθύνη, ατομική ευθύνη ή έτσι κι έτσι;
Όταν πρόκειται για ιδιωτική υπόθεση, προφανώς τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να συζητούν και να διαπραγματεύονται με μεγάλη ελευθερία, με όποια μορφή και όποιο σχήμα επιθυμούν.
Όταν όμως πρόκειται για το δημόσιο συμφέρον με συμμετέχοντες δημόσιους φορείς, οι εμπλεκόμενοι πρέπει να κινούνται σε στερεό και σταθερό νομικό και διαδικαστικό πλαίσιο.

Πρόσφατα τάραξαν τον δημόσιο βίο σοβαρά περιστατικά ‘αυτοσχεδιασμών’ (επιεικώς) σε θέματα δημοσίου συμφέροντος, που εκ των υστέρων όλοι οι εμπλεκόμενοι έτρεχαν ισχυριζόμενοι ότι δεν ήξεραν, ήταν παρόντες αλλά δεν συμμετείχαν, δεν δεσμεύτηκαν κλπ.

Απαιτείται με άλλα λόγια διαδικαστική σχολαστικότητα, νομική προσοχή και διαφάνεια ουσίας.

Πράγματι, ο νόμος προβλέπει ότι η πρόταση για ΠΟΑΠΔ εγκρίνεται από τον ΥΠΕΧΩΔΕ με την αντίστοιχη Νομαρχία σε συμβουλευτικό ρόλο. Δεν προβλέπεται ρητή εμπλοκή του Δήμου, προφανώς γιατί ο θεσμός των ΠΟΑΠΔ απέβλεπε σε έργα της περιφέρειας και όχι σε πολεοδομήσεις σε αστικά κέντρα, όπως επιχειρείται εδώ. Υπάρχει μάλιστα σοβαρή νομική άποψη, ότι το όλο νομοθέτημα περί ΠΟΑΠΔ δεν είναι νομικά απολύτως στέρεο. Γι αυτό άλλωστε, οι περισσότερες περιπτώσεις ΠΟΑΠΔ καταλήγουν στα δικαστήρια.

Στις παραδοσιακές εντάξεις στο σχέδιο πόλεως ακολουθείται συγκεκριμένη νομοθετημένη διαδικασία και μέσω των διαδικασιών αναρτήσεων και των ενστάσεων δίδεται η ευκαιρία να αναδειχθούν οι όποιες ‘ατέλειες’ του εγχειρήματος. Στις ΠΟΑΠΔ υπάρχει πάντα η παγίδα όλα να εξελιχθούν σαν μια ιδιωτική υπόθεση , όπου οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι και φορείς της περιοχής θα πληροφορηθούν τα τεκταινόμενα, όταν πια θα έχουν τελειώσει.

Οι καλές προθέσεις των εμπλεκομένων πρέπει και να φαίνονται και να είναι νομότυπες και διαφανείς σε στόχους, διαδικασίες και αποτέλεσμα - δεσμεύσεις. Στην παρούσα φάση στόχοι, διαδικασίες και αποτέλεσμα -δεσμεύσεις μεταξύ Οργανισμού Αθήνας – REDS – Δήμου Παλλήνης φαίνεται να εστιάζονται περισσότερο στο ‘άντε να τα βρούμε να προχωρήσουν οι επενδυτές’ παρά στο ‘ τι συμφέρει την πόλη, την τοπική κοινωνία και την παράδοση’.
Άλλωστε δεν συνιστούν ένα ώριμο περιβάλλον διαπραγματεύσεων, όσα διαδίδονται στον οικισμό μας από παραπληροφόρηση ελπίζουμε.

Για παράδειγμα διαδίδεται ότι θα μοιρασθούν ‘καλούδια’ στις ‘καλές’ γειτονιές της περιοχής, όπως ένταξη των βόθρων τους στο αμφιλεγόμενο σύστημα επεξεργασίας λυμάτων του μελλοντικού Εμπορικού Κέντρου ή ότι θα μοιρασθούν θέσεις εργασίας στα παιδιά τους, ή ότι θα προτιμηθούν κάποιοι μικρομεσαίοι να ανοίξουν μαγαζιά εκεί μέσα . Εάν πράγματι ήταν τόσο εύκολο να λυθεί το αποχετευτικό της περιοχής, όπως με ένα ιδιωτικό έργο επεξεργασία δίπλα στο παρακείμενο ρέμα, τι κάνει ο Δήμος, η Νομαρχία και το ΥΠΕΧΩΔΕ τόσα χρόνια;

Παράλληλα όπως είναι γνωστό, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα μειώνουν το σύνολο των θέσεων εργασίας στην ευρύτερη περιοχή λειτουργίας τους, ενώ συγχρόνως τα διατιθέμενα καταστήματα στα Εμπορικά Κέντρα τα νοικιάζουν συνήθως αποκλειστικά μεγάλες επώνυμες αλυσίδες πολύ πριν λειτουργήσει το εμπορικό κέντρο. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της περιοχής είναι σίγουρο ότι θα δοκιμασθούν ιδιαίτερα .

Αντίθετα, το Εμπορικό Κέντρο, στην έκταση και μέγεθος, που προτάθηκε, είναι μαθηματικά βέβαιον, ότι θα επιβαρύνει υπέρμετρα το φυσικό και αστικό περιβάλλον της περιοχής και θα οδηγήσει σε ραγδαία μείωση της ποιότητας ζωής του οικισμού μας.

Ακόμα και τα υπό συζήτηση (διαπραγμάτευση;) σχετικά οδικά έργα (παρακαμπτήριοι, υπογειοποιήσεις κλπ) πρακτικά χρηματοδοτούνται και εκτελούνται από το κράτος μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ. Μπορεί κανείς στο πλαίσιο μιας ιδιωτικής πολεοδόμησης να δεσμεύσει με αξιοπιστία το Ελληνικό Κράτος, ότι θα διαθέσει με προτεραιότητα χρήματα (εάν τα έχει), επειδή ‘έτσι συμφωνήθηκε’ στις τρέχουσες ‘άτυπες’ διαπραγματεύσεις.

Ο ΦΕΣ η ΚΑΝΤΖΑ έχει πάγια θέση, ότι η όποια αξιοποίηση του χώρου των κτημάτων ΚΑΜΠΑ, πρέπει να γίνει σε μορφή θεματικού πάρκου με όρους ήπιας ανάπτυξης και σεβασμού στην παράδοση του τόπου.

Απλό αλλά δύσκολο … για Ελλάδα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Οι ανάγκες των κατοίκων ή η εξυπηρέτηση της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ REDS ;


Αυτό δεν αναγνωρίζεται σαν δίλημμα από την Δημοτική Αρχή.

Η απάντηση είναι εύκολη.


Η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εταιρείας !


Γιατί πως αλλιώς να ερμηνεύσουμε:


α. την αδικαιολόγητη καθυστέρηση μετά 6 μήνες στη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να εκφράσει την θέληση των κατοίκων της περιοχής στη νέα πρόταση της εταιρείας

β. πως λέμε ώδινεν όρος και έτεκεν μύ; Αυτό ακριβώς! Η απόφαση περιορίστηκε σε σημεία διαφωνίας και δεν καταδίκασε την πρόταση στο σύνολό της.


γ. τις συναντήσεις στον Οργανισμό Αθήνας (ΥΠΕΧΩΔΕ)-γνωστό για τις πλείστες εξυπηρετήσεις του στην εταιρεία-, του Δημάρχου με εκπροσώπους του Οργανισμού και της εταιρείας χωρίς την συμμετοχή της Νομαρχίας, της Αντιπολίτευσης, εκπροσώπων των κατοίκων, όποιους δηλαδή θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ενισχυτικά για τα συμφέροντα του Δήμου.


δ. την ενημέρωση εσπευσμένα σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο –μη το μάθουν παραέξω και μας έρθουν τίποτα κάτοικοι– της ευγενούς και συνεργάσιμης αντιπολίτευσης η οποία με δυσκολία διαφοροποιήθηκε στο τέλος


ε. τις νέες συναντήσεις –άτυπες μα ουσιαστικές– εν αγνοία των δημοτών και των φορέων της περιοχής.


Εμείς ρωτάμε

με ποια θέση πάει ο Δήμος σ΄αυτές τις συζητήσεις;


Τι βάζει στο τραπέζι; και με ποιανού την άδεια; Γιατί δεν γράφτηκε σε κανένα πρόγραμμα συνδυασμού ότι στόχος τους ήταν η δημιουργία mall στον Καμπά;

Έχει εκπονήσει μια μελέτη, ένα σχέδιο δράσης, έχει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την έγκριση των κατοίκων και πάει με αυτά να διαπραγματευτεί;

ή γλύφει τα κόκαλα και εκστασιάζεται με τα καθρεφτάκια που πετάει σε μας τους ιθαγενείς η εταιρεία;


Προτεραιότητα του Δήμου Παλλήνης είναι το mall της REDS ;


Αντί να πιέσουν τον Οργανισμό Αθήνας για τα σχέδια ένταξης στο σχέδιο των περιοχών που μένουν χρόνια στα χαρτιά (και στις διάφορες φάσεις) και που αφορούν τις περιουσίες και την ποιότητα ζωής χιλιάδων συμπολιτών μας (σχολεία– δρόμους- ύδρευση– άθληση– κατοικία– ελεγχόμενη εμπορική δραστηριότητα),


Αντί να αποκλείσουν οποιαδήποτε συζήτηση πριν προχωρήσουν οι εντάξεις στο σχέδιο και το Γενικό Πολεοδομικό (που αφορούν το μέλλον της πόλης μας και πως αυτή θέλουμε να είναι),


Αντί να απορρίψουν κάθετα τη δημιουργία ενός ναού υπερκατανάλωσης δίπλα στα σχολεία και τις κατοικίες αποτιμώντας το κόστος για την νέα γενιά, (γιατί πιο παιδί θα συγκεντρωθεί να διαβάσει; ποιο παιδί δεν θα αισθανθεί φτωχό απέναντι σε όλα αυτά τα καλούδια που θα του προσφέρει το mall; ποιο παιδί θα αντισταθεί στην πρόκληση όταν θα ναι λίγα μέτρα από το σπίτι του με τα πόδια;)


Αντί να παλέψουν για τους επιχειρηματίες της περιοχής που θα χρεοκοπήσουν, για τον κοινωνικό ιστό που θα καταστραφεί,

συζητάνε πως θα περιορίσουν τις επιπτώσεις από την δημιουργία του mall.


Και αυτό το παρουσιάζουν σαν κατόρθωμα!

Να σε κάψω Γιάννημ να σ΄ αλείψω λάδι.

Μα δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις αν δεν δημιουργηθεί το mall !


Κι είναι στο χέρι μας, στο χέρι των κατοίκων να μην επιτρέψουμε την δημιουργία του. Μόνο με την συναίνεση μας μπορούν να το προχωρήσουν.

Αυτό το ρόλο παίζει σήμερα η Διοίκηση του Δήμου. Να καλλιεργήσει την απαισιοδοξία, τον υποτιθέμενο ρεαλισμό και να πετύχει την αποδοχή μας προς όφελος της εταιρείας.


Ας τους διαψεύσουμε !