Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ καταστροφή για τον Εμπορικό Ιστό της πόλης

Επιστολή ΕΣΠ προς τον υπουργό Ανάπτυξης για τα μεγάλα εμπορικά κέντρα


http://www.portnet.gr/content/view/2779/39/gr


Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, με αφορμή το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις από την δημιουργία υπεραγορών και την δραστηριότητα των μεγάλων εμπορικών κέντρων στα κέντρα των πόλεων, απέστειλε στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη σχετική επιστολή, την οποία κοινοποίησε στον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχο και στον Γεν. Γραμματέα Εμπορίου κ. Δ. Σκιαδά. Το κείμενο της εν λόγω επιστολής, αναφέρει τα εξής:

«Πρόσφατα, στη Κομισιόν, σε σχετική ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή Μαν. Αγγέλακα, ο οποίος ζήτησε διευκρινίσεις για τα κριτήρια και τις προδιαγραφές που υπάρχουν στις Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την δημιουργία υπεραγορών, ο αρμόδιος Επίτροπος σε θέματα εσωτερικής αγοράς κ. Mc Creevy, απάντησε ότι προτάσσει την ελευθερία εγκατάστασης μεγάλων εμπορικών κέντρων και έδειξε, ότι αγνοεί τις συνέπειες για τις μικρές συνοικιακές αγορές, γιατί όπως ισχυρίζεται, δεν διαθέτει επαρκείς αποδείξεις για αρνητικές επιπτώσεις.

Στην Ελλάδα όμως είμαστε πλέον σε θέση να διαπιστώσουμε, ότι στο σημερινό οικονομικό πλαίσιο η δραστηριότητα των μεγάλων εμπορικών κέντρων, έχει επηρεάσει και επιδεινώσει την κατάσταση των μικρών συνοικιακών - και όχι μόνο - εμπορικών καταστημάτων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, στα κέντρα των πόλεων.

Ίσως λοιπόν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει και να διευκρινίσει τα κριτήρια και τις προδιαγραφές που οφείλουν να υπάρχουν στις χώρες της Ε.Ε., αναφορικά με την δημιουργία τέτοιων υπεραγορών και να αναθεωρήσει το άρθρο 43 της Συνθήκης της ΕΚ, σχετικά με την ελευθερία εγκατάστασης τους, χωρίς περιορισμούς.

Δυστυχώς, η ανάμειξη του «REAL ESTATE» στο ελληνικό εμπόριο συνεχίζει να γίνεται με άναρχο τρόπο, χωρίς σοβαρές μελέτες οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωρίς κοινωνική ευθύνη, με αποτέλεσμα να δημιουργεί καταναλωτικές ανισορροπίες και σοβαρά προβλήματα τζίρου στις τοπικές αγορές ιδιαίτερα του Λεκανοπεδίου.

Επιπλέον, επειδή η σημερινή οικονομική κρίση δυσχεραίνει το επαγγελματικό REAL ESTATE, υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και για τις μικρές επιχειρήσεις που επιχείρησαν και επέλεξαν να στεγαστούν σε αυτά τα εμπορικά κέντρα, να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης από τις μεγάλες Εταιρείες Διαχείρισης και Ιδιοκτησίας τέτοιων ακριβών επενδύσεων.

Η συνέχιση ανέγερσης και άλλων γιγαντιαίων εμπορικών κέντρων στον ιστό των πόλεων, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει, για άλλη μια φορά, καταστροφικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις των παραπλήσιων αγορών.

Το επιχείρημα, ότι θα δημιουργηθούν στα υπερκέντρα νέες θέσεις εργασίας μας προβληματίζει, γιατί δυστυχώς, φοβόμαστε ότι θα χαθούν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από τις μικρές επιχειρήσεις που θα κλείσουν, από την απότομη ανακατανομή του λιανεμπορίου.

Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για την δημιουργία υπερχώρων για το αγοραστικό κοινό, αφού στις αλυσίδες λιανικής περιορίζεται συνεχώς η επέκταση, τα εμπορικά με είδη ένδυσης- υπόδησης, βλέπουν νέα καταστήματα μόνο σε στοχευμένα σημεία , τα super market επεκτείνονται προσεκτικά και αφού ερευνήσουν σχολαστικά την περιοχή, στην κινητή τηλεφωνία μάλλον θα κλείσουν μαγαζιά παρά θα ανοίξουν, στα ηλεκτρονικά είδη οι μεγάλες αλυσίδες έχουν εξασφαλίσει παρουσία σε επιλεγμένες περιοχές, ενώ τέλος οι τράπεζες έχουν μηδενική ζήτηση για νέα υποκαταστήματα.

Η συνεχής υπερσυγκέντρωση δραστηριοτήτων σε υπερμεγέθη εμπορικά κέντρα, ιδιαίτερα εντός των πόλεων, πρέπει κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους να αποτελέσει αντικείμενο εξέτασης της Κομισιόν, ώστε τα Κράτη Μέλη να θεσπίσουν τα αναγκαία μέτρα, για να μεταφέρουν την σχετική κοινοτική οδηγία στην λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και της εθνικής τους νομοθεσίας.

Για άλλη μια φορά, το ελληνικό εμπόριο, ζητά να αναθεωρηθεί ο νόμος για την εμπορική χωροταξία και να εφαρμοστούν τέτοιοι όροι «εμπορικής πολεοδομίας», που θα μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε πόσο εμπόριο θέλουμε, πως το θέλουμε και που ακριβώς το θέλουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: