Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ δεν μαθαίνουμε από τα λάθη των άλλων

Χωροταξικό: εννέα μεγάλα όχι στο ειδικό πλαίσιο του τουρισμού
4 Φεβρουαρίου 2009, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

της Μαριάννας Τζάννε

Χωρίς τη θετική γνωμοδότηση της πλειοψηφίας των 19 μελών του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας έπεσε η αυλαία για το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού, το οποίο παρά τις έντονες πιέσεις και τις παρασκηνιακές διεργασίες του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη συναίνεση του πολιτικού, επιστημονικού και τεχνικού κόσμου της χώρας.

Σε μια συνεδρίαση που διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες και από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι μεγάλες απουσίες όπως εκείνη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος που δεν προσήλθε καν στη διαδικασία, το σχέδιο καταψήφισαν εννέα φορείς (δέκα μαζί με το ΞΕΕ), θετικά γνωμοδότησαν επτά συν το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων και η περιβαλλοντική οργάνωση ΙΝΤΕΝ-Synergy, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ με μεγάλες επιφυλάξεις. Αρνητική ήταν η θέση των μεγάλων επιστημονικών, συνδικαλιστών και τεχνικών φορέων, καθώς το χωροταξικό του τουρισμού καταψηφίστηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών, τον Σύνδεσμο Αρχιτεκτόνων, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, τη ΓΣΕΕ, τη ΓΕΣΕΒΕ, την ΠΑΣΕΓΕΣ και τον ΣΕΒ, όπως και από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις (WWF, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Αρκτούρος κ.ά.), φορείς που σε μεγάλο βαθμό ζητούν και την απόσυρσή του.

Υπέρ, εκτός από τον πρόεδρο του Συμβουλίου και τους δύο καθηγητές των Πανεπιστημίων Αιγαίου και Πατρών που διορίζονται από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τάχτηκαν η ΕΝΑΕ, η ΚΕΔΚΕ και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Περιφερειολόγων, που εκπροσωπούν ένα μεγάλο τμήμα του νησιωτικού και παραθαλάσσιου εθνικού μας πλούτου.

Με δεδομένο ότι ο ρόλος του Συμβουλίου έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, η καταψήφιση του χωροταξικού επαληθεύει το καθολικό σφυροκόπημα που δέχεται, επί της ουσίας όμως δεν δημιουργεί ανατροπές, καθώς η ψήφισή του θα γίνει με Κοινή Υπουργική Απόφαση χωρίς να περάσει από τη Βουλή. Η άποψη των μελών του Εθνικού Συμβουλίου είναι ότι το χωροταξικό σχέδιο θολώνει σκοπίμως το τοπίο, χωρίς να υπηρετεί τις αρχές αναφορικά με το πού επιτρέπεται και τι και χωρίς να δημιουργεί τους μηχανισμούς που θα ελέγχουν και θα παρακολουθούν το τουριστικό «παραλήρημα».

Τα σημεία που συναντούν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις επικεντρώνονται στον τομέα των σύνθετων τουριστικών προϊόντων με τη δημιουργία ξενοδοχείων και παραθεριστικών κατοικιών, στον περιορισμό των ορίων αρτιότητας στις ορεινές περιοχές, στην τουριστική κατάληψη παρθένων νησιωτικών χώρων (το χωροταξικό μνημονεύει πιλοτικές επενδύσεις σε τέσσερις βραχονησίδες), αλλά και στην επέκταση της εκτός σχεδίου δόμησης ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές.

To ΠΑΣΟΚ, διά του εκπροσώπου του κ. Γιάννη Μανιάτη, ζητά την απόσυρσή του, υποστηρίζοντας ότι το χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό: «Εχει απλώσει πάνω από ολόκληρη τη χώρα ένα τεράστιο πανό που γράφει “ΠΩΛΕΙΤΑΙ”». Ο ίδιος χαρακτηρίζει μεγάλη ήττα της κυβέρνησης την καταψήφισή του και δηλώνει ότι δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, όταν αναλάβει την εξουσία, είναι η ακύρωσή του.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ

Κε Υπουργέ ΠΕΧΩΔΕ γιατί δεν ψάχνετε πρώτα να δείτε τα ασυγχώρητα λάθη που έγιναν πριν από 20 και περισσότερα χρόνια σε περιοχές απείρου κάλλους στην Ισπανία, Ιταλία και κυρίως στα νησιά των Βαλεαρίδων, όπου η δόμηση που προβλέπει το χωροταξικό για τον τουρισμό τις κατέστρεψε, με αποτέλεσμα την σταδιακή υποβάθμιση της τουριστικής κίνησης αλλά και της καταστροφή πανέμορφων περιοχών. Στο βωμό του πρόσκαιρου κέρδους των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων θυσιάζουμε τις πανέμορφες περιοχές της χώρας μας αλλά και βιότοπους, δηλαδή ξεπουλάμε και υποθηκευουμε το μέλλον των παιδιών μας. ΓΙΑΤΙ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: