Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

ΚΤΗΜΑ ΘΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ & ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Νόμιμη με υπογραφή Βουλγαράκη η άδεια που είχε ακυρώσει το ΣτΕ
13 Οκτωβρίου 2008, 00:30της Μαριάννας Τζάννε

Mια διάτρητη οικοδομική άδεια, που ακυρώθηκε με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας το 2004 για να νομιμοποιηθεί τρία χρόνια αργότερα με απόφαση της Πολεοδομίας Αθηνών, ανοίγει ξανά τον φάκελο του κτήματος Θων στους Αμπελοκήπους, επιβεβαιώνοντας το διαχρονικό έγκλημα διαπλοκής που συντελείται στην περιοχή.

Για την ιστορία αξίζει να θυμηθούμε μερικές σημαντικές λεπτομέρειες της πολύκροτης υπόθεσης που ταλαιπωρεί τους δημότες της Αθήνας από τα μέσα της δεκαετίας του 90.

Το 1995, ο μεγαλοεργολάβος κ. Μπάμπης Βωβός αγοράζει τη μισή έκταση του ιστορικού κτήματος Θων (έργο του Ερνέστο Τσίλερ που κατασκευάστηκε το 1880) και αναγείρει το πρώτο πολυώροφο κτίριο, παρά τις αποφάσεις του Δήμου Αθηναίων για τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και μετατροπή της περιοχής σε κοινόχρηστο πράσινο.

Στην αρχή το ΥΠΕΧΩΔΕ διά του τότε υπουργού κ. Κώστα Λαλιώτη δείχνει να συμφωνεί με την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής, η οποία όμως θα ναυαγήσει λίγα χρόνια αργότερα, όταν ο κ. Βωβός αγοράσει και νέες εκτάσεις του κτήματος και ύστερα από αφόρητες πιέσεις καταφέρνει να χτίσει το 2002 και νέο μεγαθήριο.

Οι κάτοικοι και ο πολιτιστικός και περιβαλλοντικός σύλλογος Αμπελοκήπων θα πάνε κόντρα στα σχέδια του επιχειρηματία και με δύο προσφυγές στο ΣτΕ θα ακυρώσουν την οικοδομική άδεια του κτιρίου αλλά και το σχέδιο πόλης της περιοχής, καθιστώντας υποχρεωμένη την κατασκευάστρια εταιρεία ή να εκδώσει καινούρια οικοδομική άδεια ή να κατεδαφίσει το κτίσμα.
Χείρα βοηθείας και νομιμοποίηση
Ο κ. Βωβός ψάχνει απεγνωσμένα λύση και η χείρα βοήθειας θα έρθει το 2006 από τον τότε υπουργό Πολιτισμού κ. Γιώργο Βουλγαράκη, ο οποίος με έναν σκανδαλώδες τρόπο -και ενώ το κτίριο είχε ήδη κατασκευαστεί- αγνοεί τις αποφάσεις του ΣτΕ και εγκρίνει στις 7 Απριλίου του 2006 τη μελέτη ανέγερσης πολυώροφου κτιρίου στο κτήμα Θων.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της παρουσίας παραδοσιακού διατηρητέου κτιρίου στη βίλα Θων απαιτούνταν σχετική γνωμοδότηση από το υπουργείο. Είχε προηγηθεί αίτημα (τεχνική έκθεση) του κ. Βωβού, με το οποίο ο επιχειρηματίας ζητούσε τη νομιμοποίηση της οικοδομικής άδειας, με το σκεπτικό ότι «η απόφαση του ΣτΕ δεν διαπίστωνε παραβίαση πολεοδομικής διάταξης…».

Με την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού, λύνονται τα χέρια της Πολεοδομίας Αθηνών η οποία τον Ιανουάριο του 2007 με την υπ’ αριθμόν 112/2007 άδεια βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της στη νομιμοποίηση του αυθαιρέτου.

Οπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής Αμπελοκήπων, οι οποίοι πρόσφατα κατέθεσαν και νέα προσφυγή στο ΣτΕ κατά της νομιμοποίησης του ακινήτου και της απόφασης του ΥΠΠΟ, το υπουργείο Πολιτισμού δεν έλαβε υπόψη του δύο βασικά στοιχεία της υπόθεσης.

Πρώτον την ακύρωση της οικοδομικής άδειας από το Ε’ τμήμα του ΣτΕ αλλά και την ακύρωση της τροποποίησης του Σχεδίου Πόλης της περιοχής και του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος του 2002, το οποίο χαρακτήριζε την περιοχή οικοδομικό τετράγωνο και έχριζε ως κοινόχρηστο πράσινο ένα μικρό τμήμα του οικοπέδου.

Είναι απορίας άξιο λοιπόν πώς η Πολεοδομία Αθηνών, ενώ στο τοπογραφικά διαγράμματα αναφέρεται ότι έχει ακυρωθεί η τροποποίηση του σχεδίου πόλης, την αγνοεί παντελώς και προχωρεί στην έκδοση καινούριας οικοδομικής άδειας βγάζοντας λάδι τον κ. Βωβό!

"Για τα παιδιά μας ρε γαμώτο" όπως θα έλεγε και ο πρώην υπουργός πολιτισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: