Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

ΣτΕ - ΦΡΕΝΟ ΣΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ

Δικαστικό «φρένο» στη Χαλυβουργική

Το ΣτΕ ανέστειλε την υπουργική απόφαση κατασκευής νέας μονάδας αφαλάτωσης

Πέμπτη, 03.07.08

Φρένο στις νέες κατασκευές που ετοίμαζαν οι δύο βαριές βιομηχανίες της Δυτικής Αττικής -η Χαλυβουργική και η Χαλυβουργία της Ελλάδος- μπαίνει μετά τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.Μετά τη θύελλα αντιδράσεων και τις διαμαρτυρίες που έχουν ξεσπάσει για τις νέες επενδύσεις στο Θριάσιο Πεδίο, λόγω της τεράστιας περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που συνεπάγονται σύμφωνα με καταγγελίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το ΣτΕ δικαίωσε την προσφυγή της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής. Ετσι, αποφάσισε την αναστολή των υπουργικών αποφάσεων που άνοιγαν το δρόμο ώστε να πραγματοποιηθούν πρόσθετες κατασκευές στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις των δύο εταιριών.

Πιο συγκεκριμένα, για τη Χαλυβουργική ανεστάλη η απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης για τη δημιουργία νέας μονάδας αφαλάτωσης που ημερησίως παράγει 1.000 κυβικά μέτρα νερού.

Την ίδια μοίρα όμως επιφύλασσαν οι δικαστικοί λειτουργοί και για την απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας που έδινε το πράσινο φως για την κατασκευή και λειτουργία λιμενικής εγκατάστασης φορτοεκφόρτωσης της εταιρίας Χαλυβουργία Ελλάδος Α.Ε. στον Ασπρόπυργο.Ωστόσο, στο ΣτΕ εκκρεμούν, μεταξύ άλλων, δύο ακόμη κοινές προσφυγές της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής και του Δήμου Ελευσίνας κατά των αδειών της Χαλυβουργικής (που θα εξεταστεί το Μάρτιο του 2009) και της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τη νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα ισχύος 880MW.

Δεν υπάρχουν σχόλια: