Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΔΕΡΙΑΣΗ (23/06/2008) ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ.

Το λόγο έχει η κυρία Χριστοφιλοπούλου βουλευτή ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα έπρεπε σήμερα να έχουμε στα χέρια μας και να συζητάμε ένα σχέδιο που θα αποτύπωνε χωρικά τις μεγάλες αναπτυξιακές επιλογές για την ανάπτυξη αυτής της χώρας, επιλογές που για μας στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. συνδέονται άμεσα με την πράσινη λεγόμενη ανάπτυξη, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ανάπτυξη που βασίζεται στο σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος και που συνδέει αυτή με τα δύο μεγάλα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα αυτής της χώρας που είναι από τη μία ο πολιτισμός και η δυνατότητα ανάδειξής του και από την άλλη το ανθρώπινο δυναμικό και η επένδυση σ’ αυτό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το κείμενο που έχουμε μπροστά μας είναι γενικόλογο και ασαφές, ένα γενικόλογο και ασαφές πλαίσιο το οποίο περιέχει από τη μια κάποιες διατάξεις που είναι φωτογραφικές –όπως ο Αχελλώος που αναφέρθηκε- αλλά και κάποιες τόσο γενικόλογες κατευθύνσεις οι οποίες δεν μπορούν πραγματικά να μας κάνουν ούτε στο ελάχιστο αισιόδοξους ότι θα ληφθούν υπόψη.
Δύο βασικά παραδείγματα:
Η έλλειψη ουσιαστικών προτάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος. Πράγματι, υπάρχει η προστασία του περιβάλλοντος στο άρθρο 2 γενικώς και αορίστως. Και σας ρωτώ, κύριε Υπουργέ: Γιατί δεν περιλάβατε στο κείμενο αυτό με ποιο συγκεκριμένο τρόπο θα προστατευθεί το φυσικό τοπίο; Πώς θα γίνει, με ποιες κατευθύνσεις η διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα; Πώς θα γίνει η διαχείριση των υδάτινων πόρων; Πώς θα αξιοποιηθούν τα φυσικά διαθέσιμα παντός είδους; Δεν υπάρχει καμία κατεύθυνση.
Δεύτερο παράδειγμα ο τρόπος ανάσχεσης της αστικής εξάπλωσης. Μιλάτε γενικώς και αορίστως πάλι για την ανάσχεση αυτή. Πώς θα προκύψει; Πώς θα προκύψει αυτή η λειτουργική διασύνδεση μεταξύ της συμπαγούς πόλης –που πάλι δεν εξειδικεύετε στο κείμενο τι ακριβώς είναι αυτή η συμπαγής πόλη και πώς θα συνδεθεί με μια εταιρική σχέση με την ύπαιθρο- και της υπαίθρου; Και τέλος, δεν υπάρχει επαρκής κατεύθυνση για την ανάπτυξη κοινωνικών υποδομών, για τον τρόπο με τον οποίο θα καταστεί βιώσιμος ο αστικός χώρος με αναπλάσεις κυρίως και όχι με επεκτάσεις και με πραγματικό μετασχηματισμό και ανασχεδιασμό των κοινωνικών υποδομών της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας πάσης φύσεως;
Αυτές οι τρεις διαπιστώσεις συνθέτουν και το πρόβλημα που αφορά την Αττική, την περιφέρεια την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ. Κύριε Υπουργέ, η περιφέρεια Αττικής τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει μεγάλα χωροταξικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν ως συνέπεια να επιδεινώνεται συνεχώς και το φυσικό περιβάλλον αλλά και το οικιστικό περιβάλλον, η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Αν αρχίσω από τη Δυτική Αττική θα μιλήσω για μια ανεξέλεγκτη βιομηχανική δραστηριότητα, η οποία λυπούμαι που θα πω ότι τον τελευταίο καιρό έχει επιδεινωθεί δραστικά. Μίλησαν κι άλλοι συνάδελφοι πριν από μένα, αλλά θέλω να αναφερθώ ειδικά, κύριε Υπουργέ, στη χωροθέτηση ενός ΧΥΤΑ βιομηχανικών αποβλήτων στη Μελετάνη της Μάνδρας, όπου υπάρχει συμπαγές, συμπαγέστατο δάσος, μια πλευρά του Κιθαιρώνα εξαίρετου κάλλους. Και μάλιστα στο παλιό λατομείο Σκαλιστήρι έχουν αρχίσει και φυτρώνουν δένδρα, υπέροχα δένδρα. Κύριε Υπουργέ, πάμε μαζί να δούμε αυτό τον «πνεύμονα» της Αττικής, από τους λίγους που έχουν μείνει. Πάμε να τον δείτε. Κι όταν τον δείτε είμαι σίγουρη ότι την ίδια μέρα θα αλλάξετε τις αποφάσεις και θα δεχθείτε να τροποποιηθούν.
Πάμε να δούμε σε ποιο Θριάσιο Πεδίο θα χωροθετήσουμε –κι έχετε ήδη δώσει την έγκριση να χωροθετηθεί- νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, με συνεργασία Χαλυβουργικής και Δ.Ε.Η., με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις για όλη την Αττική κι όχι μόνο για τη Δυτική Αττική. Γιατί εδώ θέλω να αναφέρω το γεγονός πως ό,τι γίνεται στη Δυτική ή στην Ανατολική Αττική έχει σχέση με όλο το Λεκανοπέδιο. Και βεβαίως να αναφέρω και τις επεκτάσεις της Πετρόλα και τις επεκτάσεις του φυσικού αερίου στα Μέγαρα κ.λπ..
Δεν περίμενε κανείς, αγαπητοί κύριοι της Κυβέρνησης, ότι ως δια μαγείας θα σταματήσει η βιομηχανική δραστηριότητα στο Θριάσιο Πεδίο. Θα περίμενε κανείς όμως συστηματικό σχέδιο απορρύπανσης της περιοχής, ανάδειξης των άλλων πλεονεκτημάτων της, που είναι και ο πολιτισμός και η Ιστορία και το φυσικό περιβάλλον, το λίγο που έχει απομείνει, και βεβαίως το να μην γίνουν πλέον άλλες ρυπογόνες δραστηριότητες στο Θριάσιο Πεδίο.
Και σε ό,τι αφορά την Ανατολική Αττική, η οποία υφίσταται τρομακτικές οικιστικές πιέσεις, θα περίμενε κανείς το Σχέδιο να περιλαμβάνει την προστασία των δασών που έχουν απομείνει αφενός και κυρίως τον ανασχεδιασμό των κοινωνικών υποδομών, ιδιαίτερα των υποδομών της Υγείας που ελλείπουν τρομακτικά και βεβαίως των υποδομών της Παιδείας. Έχουμε το ιδιαίτερο πρόβλημα στην Ανατολική Αττική να έχουμε πάρα πολλές περιοχές που ήταν περιοχές εξοχικής κατοικίας, παραθεριστικές. Όμως σήμερα έχουν μετεξελιχθεί σε περιοχές οι οποίες είναι πρώτης κατοικίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε πραγματικά να φτιάξουμε σχολεία σε περιοχές όπως η Αρτέμιδα, για παράδειγμα, ή το Πόρτο Ράφτη. Όλα τα Μεσόγεια έχουν πλέον μετατραπεί σε περιοχή πρώτης κατοικίας, εκτός των άλλων, η δε γη υψηλής παραγωγικότητας και γεωργική γη συνεχώς φθίνει.
Το πρόβλημα αφορά, κύριε Υπουργέ, -και το ξέρετε- και το Ρυθμιστικό Σχέδιο, το οποίο πλέον είναι ξεπερασμένο. Και θέλω να σας ρωτήσω: Δεν πρέπει να έχουμε ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης στην Αττική ή θα την αφήσουμε στο έλεος των εξελίξεων;
Κι έρχομαι τώρα να συνδέσω τα όσα θα έπρεπε να σταματήσουν να συμβαίνουν και να ανασχεδιαστούν στην Αττική με αυτό εδώ το κείμενο, το οποίο ανάγει την Αθήνα σ’ ένα αστικό κέντρο, που αν δούμε το τι περιέχεται στο άρθρο 8 σε συνδυασμό με το άρθρο 12 θα καταλάβουμε καλά τι έχετε προδιαγράψει για την Αττική. Διότι, όπως είπα, το Λεκανοπέδιο ζει και αναπνέει ως συγκοινωνούντα δοχεία: Αθήνα- Ανατολική Αττική- Δυτική Αττική. Άρα: Υπερσυγκέντρωση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, δυνατότητα να μετεξελιχθεί σε περιοχές παραθεριστικού τουρισμού όλο το παραλιακό κομμάτι της Αττικής, σε συνδυασμό με την ενθάρρυνση της εγκατάστασης επενδύσεων τριτογενούς χαρακτήρα σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί, με ειδικές ρυθμίσεις, ως «υποδοχείς παραγωγικών δραστηριοτήτων».

Τρανό παράδειγμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η περίπτωση Καμπά, το κτήμα Καμπά στην Παλλήνη, που είναι ένα κτήμα όπου υπάρχει το παλιό οινοποιείο, ιδιαίτερης πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας για τα Μεσόγεια, σ’ ένα ιδιαίτερου κάλλους τοπίο δίπλα από την Αττική Οδό και όπου χωροθετείται ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, που θα είναι σαν τρία Mall. Δεν μιλάμε μόνο για τη συνέχιση και επέκταση της όχι μόνο ξεπερασμένης αλλά και καταστροφικής τσιμεντοποίησης της Αθήνας. Μιλάμε, με παράδειγμα το Καμπά, για μια επέκταση μεγάλων εμπορικών κέντρων που θα αλλάξουν τελείως τη ζωή των κατοίκων, που πραγματικά θα μηδενίσουν το τοπικό εμπόριο, θα μηδενίσουν τις προοπτικές ανάπτυξης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Θεωρώ, κύριε Υπουργέ, ότι το Χωροταξικό Σχέδιο δεν δίνει όραμα και σχέδιο για τη χώρα, αλλά, σε ό,τι αφορά την Αττική, σε συνδυασμό με την έλλειψη της επικαιροποίησης του ρυθμιστικού σχεδίου, δεν μπορεί να σημάνει κάτι το οποίο να δημιουργεί σε εμάς που εκπροσωπούμε την περιοχή και στους κατοίκους της περιοχής, μία ελπίδα για ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και με προοπτική για τον τόπο.
Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: