Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

ΣτΕ ΠΑΓΩΝΕΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΪΑΦΑ

Παγώνει τις εργασίες στον Καϊάφα το ΣτΕ

19 Ιουνίου 2008, της Μαριάννας Τζάννε από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεκτό κάνει το 5ο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας το αίτημα πολιτών και οικολογικών οργανώσεων της Ζαχάρως για αναστολή των κατασκευαστικών εργασιών στο τμήμα του Καϊάφα, που εντάσσεται στο μεγάλο οδικό έργο Ελευσίνα - Kόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα.
Το ανώτατο δικαστήριο παγώνει κάθε κατασκευαστική εργασία στο συγκεκριμένο τμήμα του έργου, μέχρι να εκδικαστεί η απόφαση από το ΣτΕ, η οποία ήδη έχει μία αναβολή και προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο του 2009.
Στελέχη της κοινοπραξίας που έχουν αναλάβει την κατασκευή του οδικού άξονα υποστηρίζουν ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν εμποδίζει τις τεχνικές εργασίες του έργου, οι οποίες, όπως προβλέπει η σύμβαση, θα ξεκινήσουν από το τμήμα Κόρινθος - Πάτρα. Υπολογίζεται ότι παρεμβάσεις στον Καϊάφα θα γίνουν μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, οπότε εκτιμάται ότι θα έχουν ληφθεί και όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην υπάρξει μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση του ευαίσθητου οικοσυστήματος.
Οι αντιδράσεις για τη χάραξη του έργου ξεκίνησαν πριν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και κλιμακώθηκαν τους τελευταίους μήνες, με τους κατοίκους, τις οικολογικές οργανώσεις και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να διατρανώνουν την ανάγκη επικαιροποίησης της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου.
Ο λόγος είναι ότι ο νέος οδικός άξονας θα διέρχεται από υψηλού ενδιαφέροντος οικολογικές περιοχές (παραλιακό δάσος Ζαχάρως, λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος), οι οποίες έχουν υποστεί τις δραματικές συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών του περσινού καλοκαιριού, ενώ προβληματισμό γεννούν και τα προγραμματισμένα υπόγεια έργα, τα οποία εκτιμάται ότι θα υποβαθμίσουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Ειδικά για την περιοχή της λίμνης Καϊάφα σε ένα τμήμα 300 μέτρων, που βρίσκεται ανάμεσα στην παραλιακή ζώνη και στον υδροβιότοπο, είχε προβλεφθεί πριν από τις πυρκαγιές η κατασκευή τούνελ.Στο παρελθόν ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος είχε δεσμευτεί στη Βουλή ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της τα νέα δεδομένα στην περιοχή και ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω υποβάθμιση του ευαίσθητου οικοσυστήματος του Καϊάφα. Προς το παρόν, όμως, δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση από την πλευρά του υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση.
Ανάλογες καταγγελίες έχουν γίνει και στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Κομισιόν, με εκείνους που έχουν προσφύγει να υποστηρίζουν ότι η προτεινόμενη χάραξη παραβαίνει τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου περί προστασίας περιοχών που εντάσσονται στο δίκτυο «Natura».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Nαι μεν αλλά! ποιός είπε οτι υπάρχουν αγωγοί αποχέτευσης στο Πόρτο Ράφτη; Ουτε σκέψη τέτοια δεν υπάρχει για μια αναπτυσσόμενη νέα πόλη!
Εκτός εάν εννοούν τον συλλεκτήριο αγωγό που κατασκευάστηκε ημιτελής το 1995, από Πόρτο Ρ. έως Μαρκόπουλο, από τη νομαρχία,αλλά είναι σε κακή κατάσταση για ξήλωμα και ο εργολάβος κηρύχτηκε έκπτωτος! Ευτυχώς γι αυτούς που ο εισαγγελέας δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί με όλα, αλλά θάπρεπε κάποιος να πληρώσει για τα πεταμένα λεφτά!