Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

ΣτΕ - ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ

«Λουκέτο» από το ΣτΕ σε λατομείο στο Κορωπί

17 Ιουνίου 2008, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Κλείνει με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας έπειτα από 38 χρόνια λειτουργίας το λατομείο αδρανών υλικών στη θέση Λαμπρικά στο Κορωπί της Αττικής.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας (Ε΄ Τμήμα) είπε «όχι» στη παράταση της λειτουργίας του λατομείου, διότι αυτό βρίσκεται μέσα σε δασική έκταση και μέσα στη ζώνη προστασίας του όρους Υμηττού. Μάλιστα, η λειτουργία του σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ έπρεπε να έχει σταματήσει από το έτος 1998.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το λατομείο αλλά και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής, για διαφορετικούς όμως λόγους. Η μεν εταιρεία ζητούσε να παραταθεί ο χρόνος λειτουργίας του λατομείου και να αναιρεθεί αντίθετη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η δε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να ακυρωθεί απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής με την οποία ανανεώθηκε για 18 μήνες η ισχύς της άδειας λειτουργίας του λατομείου.
Υπέρ της λειτουργίας του λατομείου είχαν ταχθεί με σχετική παρέμβασή τους που έκανε στη δίκη στο ΣτΕ ο Δήμος Κρωπίας. Ο Δήμος υποστήριζε ότι η παράταση λειτουργίας του λατομείου θα αποβεί προς «όφελος του περιβάλλοντος και των δημοτών του δήμου».
Το ΣτΕ, ωστόσο, με δυο αποφάσεις του απέρριψε την αίτηση της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το λατομείο και η οποία ζητούσε παράταση στον χρόνο λειτουργίας του, ενώ αντίθετα έκανε δεκτή την αίτηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος η λειτουργία του λατομείου πρέπει να σταματήσει και ότι δεν πρέπει να δοθούν άλλες παρατάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: