Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Ξεφτίζει η λάμψη των Εμπορικών Κέντρων

Η κρίση ακουμπά (και) τα μεγάλα εμπορικά

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ

Χειρότερες μέρες περιμένουν τα εμπορικά ακίνητα το φθινόπωρο, με την κρίση να ακουμπά τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι αρκετές επιχειρήσεις θα βγάλουν προς πώληση κάποια από τα κτίρια που διαθέτουν ή θα επιδιώξουν να συνάψουν συμβάσεις πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & lease back) για να πετύχουν ρευστότητα.

«Από τη στιγμή που ο τζίρος των επιχειρήσεων υποχωρεί, είναι επόμενο οι ενοικιαστές να αυξάνουν την πίεση στους ιδιοκτήτες να μειώσουν τα μισθώματα», τονίζει ο κ. Παναγιώτης Μίχαλος, πρόεδρος της εταιρείας SouthEast Real Estate. «Εκτιμώ ότι η κατάσταση στα εμπορικά ακίνητα θα επιδεινωθεί περισσότερο τους επόμενους μήνες και ιδιαίτερα το φθινόπωρο, όταν θα έχει γίνει αισθητή η αρνητική επίπτωση από τον τουρισμό».

Είναι γνωστό ότι ορισμένες γνωστές αλυσίδες, όπως η Ηλεκτρονική Αθηνών, η Zara και άλλες, έχουν πετύχει αξιόλογες μειώσεις στα μισθώματα καθώς οι ιδιοκτήτες δεν θέλουν να χάσουν τους καλούς ενοικιαστές. Ο «αέρας» έχει είτε εξαφανιστεί είτε μειωθεί σημαντικά, ενώ οι μειώσεις στα μισθώματα ξεπερνούν το 20% σε σχέση με το προηγούμενο τετράμηνο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων και διαχείρισης ακινήτων CB Richard Ellis (CBRE), τα ενοίκια των καλών ελληνικών εμπορικών καταστημάτων (prime retail) μειώθηκαν κατά 21,05% το 1ο τρίμηνο σε σχέση με το 4ο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς και διαμορφώθηκαν στα 2.268 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως.

Τα μισθώματα καταγράφουν απώλειες 24,62% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και είναι 28,57% πιο κάτω από το υψηλότερο σημείο τους, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Ομως, η κρίση έχει μεταφερθεί πλέον από τους συνοικιακούς και άλλους δρόμους στα μεγάλα εμπορικά κέντρα που ήταν στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν στο απυρόβλητο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στο The Mall, όπου η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί πάνω από 20% σε σχέση με πέρυσι, ο συνολικός τζίρος των καταστημάτων παραμένει σε γενικές γραμμές στάσιμος ή έχει υποχωρήσει ελαφρώς σύμφωνα με πηγή της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες ξοδεύουν λιγότερα χρήματα ανά άτομο.

Κάπως καλύτερη εικόνα από πλευράς τζίρου εμφανίζει το Cosmos στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι γκρίνιες ορισμένων εταιρειών που στεγάζονται στο Golden Hall στο Μαρούσι δεν λείπουν. Ακόμη πιο έντονα παράπονα ακούγονται από εταιρείες του εμπορικού κέντρου Athens Heart στην Πειραιώς. Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες πληρώνουν είτε ένα σταθερό ποσό ανά τετρ. μέτρο είτε ποσοστό επί του τζίρου τους, όποιο από τα δύο είναι το μεγαλύτερο.

«Δεν θα με εξέπληττε αν οι μαγαζάτορες σε εμπορικά κέντρα συσπειρώνονταν για να διεκδικήσουν μειώσεις στα ενοίκια», τονίζει ο κ. Μίχαλος, συμπληρώνοντας ότι παρόμοιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα, οι μαγαζάτορες στο Village Center στην Πέτρου Ράλλη είχαν διεκδικήσει δικαστικά μείωση των μισθωμάτων για να έλθουν στο τέλος σε συμβιβασμό με τους ιδιοκτήτες. Ο τελευταίος περιελάμβανε την αποποίηση του δικαιώματός τους (waiver) να φύγουν μετά από 6 μήνες ή 2,5 χρόνια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/04/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: