Κυριακή 11 Μαΐου 2008

Η ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΒΑΣΙΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Χαριλάου Τρικούπη 41, 106 81 Αθήνα
Τηλ. 210-8542901 & 210-8542254
Fax. 210-8542813
Αθήνα, 6-5-2008
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 8244/11.3.2008) που κατατέθηκε από το Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με το Διοικητικό Κέντρο της ΔΕΗ στην Κάντζα Παλλήνης , ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης , κ. Χρ. Φώλιας με σχετικό έγγραφο της ΔΕΗ ΑΕ που μας διαβιβάζει , μας απαντά τα εξής :
« Η Διοίκηση και οι Κεντρικές Υπηρεσίες της ΔΕΗ Α.Ε στεγάζονται σήμερα σε διάφορα παλαιά , μισθωμένα κτίρια στο Κέντρο της Αθήνας , (Χαλκοκονδύλη, Πατησίων , Καποδιστρίου κλπ.) σε περιοχή δηλαδή ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Το συνολικό εμβαδόν των μισθωμένων ακινήτων είναι 92627 τ.μ. Το ύψος των συνολικών μισθωμάτων ανέρχεται στο ποσόν των 5,2 εκ. περίπου ετησίως . Οι περισσότερες από τι παραπάνω μισθώσεις λήγουν σύμφωνα με τις ισχύουσες μισθωτικές συμβάσεις και το Νόμο περί επαγγελματικών μισθώσεων , στο τέλος του τρέχοντος έτους , οπότε και θα πρέπει να συναφθούν νέες μισθωτικές συμβάσεις . Με τη σύναψη των νέων αυτών μισθωτικών συμβάσεων αναμένεται αύξηση της σχετική δαπάνης τουλάχιστον κατά 30%.
Παράλληλα άλλοι στεγαστικοί παράγοντες , όπως η κατάσταση των κτιρίων , οι εγκαταστάσεις τους ,η λειτουργικότητά τους και οι συνθήκες εργασίας καθιστούν ακόμη πιο αντιοικονομική και μη λειτουργική την παραμονή της Επιχείρησης στα μισθωμένα αυτά ακίνητα. Σημειώνεται ότι το σύνολο σχεδόν των μισθωμένων κτιρίων στέγασης της Διοίκησης και των Κεντρικών Υπηρεσιών έχουν παλαιότητα που πλησιάζει τα 50 έτη. Ως εκ τούτου δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες στεγαστικές απαιτήσεις. Επιπλέον η Επιχείρηση προκειμένου να ελαχιστοποιεί τα προκύπτοντα προβλήματα στη στέγαση των Υπηρεσιών της αναγκάζεται να προβαίνει σε αρκετά σοβαρές επισκευές και συντηρήσεις, επενδύσεις οι οποίες τελικά θα παραμείνουν προς όφελος των μισθίων . Αναφορά πρέπει να γίνει τέλος στη μεγάλη έκταση των «νεκρών» χώρων στα κτίρια (μεγάλοι διάδρομοι) και κλιμακοστάσια , μη λειτουργική διαμερισμάτωση, μόνιμες τοιχοποιίες κλπ.)που επιβαρύνουν τις μισθωτικές δαπάνες χωρίς να αποδίδουν αντίστοιχους ωφέλιμους στεγαστικούς χώρους. Απ΄’όλα τα παραπάνω προκύπτει η ανάγκη προγραμματισμού της κάλυψης στεγαστικών αναγκών της επιχείρησης με άλλη φιλοσοφία και στοχεύοντας στην εξασφάλιση σύγχρονων και λειτουργικών ιδιόκτητων ακινήτων, που εκτός των άλλων θα συντελέσουν και στη βελτίωση της γενικότερης εικόνας της ΔΕΗ Α.Ε.
Από τα πολλά ακίνητα που κατέχει η Επιχείρηση λίγα είναι αυτά που θα μπορούσαν , υπό ορισμένες προϋποθέσεις , να δεχθούν την απαιτούμενη δόμηση για την εξυπηρέτηση των στεγαστικών μας αναγκών.
Παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή των κατάλληλων ακινήτων είναι:
Ø Το μέγεθος και η μορφή του οικοπέδου
Ø Οι πολεοδομικοί όροι της περιοχής του ακινήτου
Ø Η θέση και κυρίως η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση που υπάρχει
Ø Διάφοροι άλλοι παράγοντες όπως η ποιότητα του εδάφους , η ύπαρξη αρχαιοτήτων κλπ.
Ακίνητα της επιχείρησης κατάλληλα για την κατασκευή γραφείων της Διοίκησης και των Κεντρικών Υπηρεσιών της είναι αυτά της περιοχής Παλλήνης και της περιοχής Ελαιώνα . Και στα δύο αυτά ακίνητα η αξιοποίησή τους από πλευράς ΔΕΗ είναι προς το παρόν αδύνατα ή προβληματική αφού στο μεν πρώτο δεν παρέχεται η κατάλληλη χρήση γης από τον ισχύοντα Νόμο(χαρακτηρίζεται ως γεωργική γη), στο δε δεύτερο αφενός έχει χωροθετηθεί σε τμήμα του για λογαριασμό του ΕΣΔΚΝΑ ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην εγκατάσταση εκεί των γραφείων της ΔΕΗ ΑΕ και αφετέρου ο Οργανισμός Αθήνας παρά την από έτους υποβολή από τις Υπηρεσίες μας πλήρους τεχνικής έκθεσης αξιοποίησης του ακινήτου δεν έχει χορηγήσει τους απαιτούμενους όρους δόμησης .Σημαντικό πρόβλημα στο δεύτερο ακίνητο είναι και η προβληματική συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση, αφού ο Σταθμός του ΜΕΤΡΟ επί της Ιεράς Οδού απέχει 2χλμ. περίπου και δεν έχει άλλη δυνατότητα χρησιμοποίησης ΜΜΜ. Επιπροσθέτως υπάρχει σημαντικός κυκλοφοριακός φόρτος επί της Λ. Κηφισού, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί περεταίρω με τη λειτουργία του ΣΜΑ.
Κατόπιν τούτων το πλέον κατάλληλο ιδιόκτητο οικόπεδο της ΔΕΗ ΑΕ για την εξυπηρέτηση της παραπάνω στεγαστικής ανάγκης είναι η έκταση εμβαδού επιφανείας 76,7 στρεμμάτων, που βρίσκεται στην εκτός Εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου και εντός ορίων οικισμών προϋφιστάμενων του 1923, ,περιοχή «Μάτσα» του Δήμου Παλλήνης της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και πολύ κοντά στο σταθμό του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Κάντζας. Στην έκταση αυτή λειτουργεί ήδη από 30ετίας το Κέντρο Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων της Επιχείρησης , μια δραστηριότητα βιομηχανικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δίδεται η δυνατότητα στην επιχείρηση να επεκτείνει την υπάρχουσα βιομηχανική εγκατάστασή της χρησιμοποιώντας όρους δόμησης κατά πολύ δυσμενέστερους αυτών που θα χρειαζόταν για την κατασκευή των γραφείων της (είδος χρήσης , συντελεστής δόμησης κλπ.).
Η κατασκευή γραφείων σύγχρονων , βιοκλιματικών και πλήρως προσαρμοσμένων στο περιβάλλον θα αποτελούν πραγματικό κόσμημα για την περιοχή και όχι «τερατούργημα». Εξυπακούεται βεβαίως ότι οποιαδήποτε κατασκευή θα συνοδεύεται από πλήρη περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή μελέτη. Θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη ότι η επιχείρηση έχει στο παρελθόν στερηθεί της αξιοποίησης για τον ίδιο σκοπό άλλου ακινήτου της στην περιοχή του « Γηροκομείου» , όπου , ενώ είχε γίνει πλήρης πολεοδομική διευθέτηση με την παραχώρηση από τη ΔΕΗ τμήματος του ακινήτου εκτάσεως 4 στρ. περίπου για πράσινο και παιδικό σταθμό-νηπιαγωγείο και είχε εγκριθεί Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο (ΤΡΣ) για την κατασκευή κτιρίου Διοίκησης και Κεντρικών Υπηρεσιών ΔΕΗ(Π.Δ 4.8.1994 ΦΕΚ 1036/6.10.94 τ.δ’) τελικά με τις παρεμβάσεις τοπικών εξωραϊστικών και πολιτιστικών συλλόγων στο Δημοτικό και το Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν επιτράπηκε (παρανόμως ) στις αρμόδιες Πολεοδομικές Υπηρεσίες να εκδώσουν την καθ’ όλα νόμιμη οικοδομική άδεια που είχε αιτηθεί η Επιχείρηση και παράλληλα κινήθηκε η διαδικασία απαλλοτρίωσης της κρίσιμης έκτασης του ακινήτου (6στρ) για την ανέγερση σχολικού κτιρίου. Ας σημειωθεί ότι η ΔΕΗ ΑΕ έχει δαπανήσει για την εκπόνηση των μελετών (Αρχιτεκτονικής, Στατικής, Η/Μ κλπ.) το ποσόν των 3εκ. ευρώ. .Ύστερα από προσφυγές της ΔΕΗ ενώπιον του ΣΤΕ εκδόθηκαν οι αποφάσεις υπ’αρίθ. 3475/2002 και 978/2004 που δικαίωναν καθ’ όλα την Επιχείρηση , όμως το ΥΠΕΧΩΔΕ προχώρησε με την υπ’ αρίθ. 1705/2003 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 46/30.1.2003 τδ’) σε τροποποίηση του υφιστάμενου ΤΡΣ αλλάζοντας τη χρήση του ακινήτου σε χώρο σχολικού κτιρίου και χώρο πρασίνου και τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Εθν. Παιδείας και Θρησκευμάτων κήρυξαν εκ νέου απαλλοτρίωση του υπόψη τμήματος ακινήτου με την ίδια ως άνω χρήση (ΦΕΚ 884/4.10.2004 τδ’) .Κατά των δύο αυτών Υπουργικών Αποφάσεων η ΔΕΗ ΑΕ έχει καταθέσει αντίστοιχες αιτήσεις ακυρώσεις (υπ.αρίθ.2082/18.3.2003 και 8627/5.11.2004) ενώπιον του ΣΤΕ χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν εκδικαστεί. Τέλος σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία η κατάργηση μιας χωροθετημένης θέσης που εξυπηρετεί υπηρεσίες της Κοινής Ωφέλειας δημιουργεί την υποχρέωση στη Διοίκηση για αντίστοιχο χαρακτηρισμό άλλης θέσης στο ίδιο ή ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα» .
Δυστυχώς βρισκόμαστε ενώπιον μιας αποκαλυπτικής απάντησης του κ.Υπουργού που εμφανίζει με καθαρό τρόπο τη σκληρή και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή. Αναφέρεται στη ΔΕΗ καταρχάς ως σαν να ήταν μια οποιαδήποτε κεφαλαιουχική εταιρία που κυνηγά το κέρδος. Λησμονεί ο κ. Υπουργός ότι η ΔΕΗ είναι μια εταιρία δημόσιας ωφέλειας (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να ήταν) και δεν μπορεί με αυτόν τον ωμό τρόπο να βάζει στην ίδια πλάστιγγα τα «στενά συμφέροντά της» με αυτά ενός σχολείου και να δίνει μακρόχρονο και αδυσώπητο αγώνα για να κυριαρχήσει επί «διάφορων συλλόγων» κλπ…(μιλώντας υποτιμητικά για την κοινωνία των πολιτών, η οποία ετόλμησε να διεκδικήσει παιδική χαρά και σχολείο μέσα στην τσιμεντούπολη των Αθηνών!) . Εμείς κατανοούμε ότι πρέπει να ορθολογοποιήσει τη διαχείρισή της η ΔΕΗ. Κατανοούμε την προσπάθεια συμμαζέματος (και δε συμμεριζόμαστε τις καταγγελίες Παλαιοκρασά περί αδιαφανών και πολυδάπανων αποφάσεων της εταιρίας τα τελευταία χρόνια ..) και βλέπουμε με συμπάθεια αυτή την απόπειρα του κ. Αθανασόπουλου (δεν κατανοούμε βέβαια αρχιτεκτονικές μελέτες της τάξεως των 3εκ.ευρώ για τα περιβόητα γραφεία !!!). «Ως εκεί όμως και μη παρέκει» που λέει και ο λαός.
Δεν αντιλαμβανόμαστε το ύφος και το στυλ του κ.Αθανασόπουλου ο οποίος απειλεί την πόλη ότι μπορεί να βγάλει μέχρι και βιομηχανική άδεια για τα 76 στρέμματα αλλά μας κάνει την χάρη να αλλάξει τη γεωργική γη (πως άραγε θα γίνει η αλλαγή χρήσης) με τσιμεντοκατασκευή όχι «τερατούργημα» αλλά οικολογική και νέου τύπου!! Θεωρεί την Παλλήνη ότι είναι ίσως η αποθήκη των Αθηνών και θα εναποθέτει ότι επιβαρύνει ή δεν χωράει πλέον στην πολύπαθη πρωτεύουσα. Μετά λοιπόν το κτήμα Καμπά, τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα νέα «στρατόπεδα Λάμπρου» και τελικά την πλήρη και αλόγιστη οικοδόμηση της Παλλήνης και της Ανατολικής Αττικής , πρέπει να δεχθούμε και ένα ακόμη μεγαθήριο της ΔΕΗ (προφανώς για να αναβαθμίσει με τους χιλιάδες υπαλλήλους και τα αυτοκίνητα και τα χιλιάδες κυβικά μπετόν την αισθητική και περιβαλλοντική εικόνα της πόλης). Η κυβέρνηση , ο κ. Φώλιας ως αρμόδιος υπουργός και ο κ.Αθανασόπουλος ως Πρόεδρος της ΔΕΗ, μας ανακοινώνουν την τελεσίδικη απόφαση τους για τη δημιουργία των κεντρικών γραφείων της εταιρίας στην Παλλήνη. Δεν διαβουλεύονται με κανέναν, δε ρωτούν κανένα , αποφασίζουν και διατάζουν.
Συγχρόνως όμως και άθελα τους, μας δείχνουν το δρόμο της δράσης μας. Μας αναφέρουν το παράδειγμα του «Γηροκομείου» και την επιτυχία των πολιτών, της Δημοτικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και τον αγώνα τους να εμποδίσουν την υποβάθμιση της ζωής των. Επιπροσθέτως μας «ενημερώνουν» ότι αν δε γίνει εδώ η «επένδυση» πρέπει το κράτος να βρει στη ΔΕΗ εναλλακτική πρόταση με παροχή αντίστοιχης έκτασης για να κάνει «τη δουλειά της». Νομίζουμε ότι οι κύριοι της κεντρικής εξουσίας μας έθεσαν οι ίδιοι το πλαίσιο του αγώνα που θα πρέπει να γίνει . Δυνατή λαϊκή αντίδραση στα σχέδια υποβάθμισης και απαξίας της πόλης μας , αντίσταση και ανατροπή του σχεδίου τσιμεντοποίησης και «κυψελοποίησης» μιας όμορφης και ανθρώπινης πόλης , όπως είναι ακόμα η Παλλήνη και πρόταση από την Αυτοδιοίκηση (Δημοτική-Νομαρχιακή) αξιοποίησης της έκτασης υπέρ του λαού και του περιβάλλοντος της πόλεως . Η κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να ψάχνει για καινούργιο χώρο, αν θέλει να στεγάσει κεντρικά τη διοίκηση της ΔΕΗ και να την αποζημιώσει για τη μικρή αβαρία στην οποία θα την υποβάλλει αλλά η οποία είναι μεγάλη βοήθεια και προσφορά για την Παλλήνη και την Ανατολική Αττική, αφού θα την απαλλάξει από ένα ακόμα « επενδυτικό-οικολογικό-νέου τύπου οικοδόμημα, χιλιάδων κυβικών μπετόν» πάνω στα κεφάλια μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: