Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

ΟΡΣΑ Κατάθεση αίτησης για πρόσβαση στο φάκελο

Κάντζα, 16/12/2008


ΑΙΤΗΣΗ

προς τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας



-Τμήμα Α’ Ρυθμιστικού Σχεδίου, Υπόψη κας Πάλλα Αγγελικής

-Τμήμα Β’ Σχεδιασμού, Υπόψη κου Ψυχογιού Θεοδόσιου



Σύμφωνα με τον Νόμο 3422/2005 (ΦΕΚ 303/Α/2005, Κύρωση της Σύμβασης του Aarhus) και με την Απόφαση Η.Π. 11764/653 (ΦΕΚ 327/Β/2006) η ευρύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες και η συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων βελτιώνει την ποιότητα και την εφαρμογή των αποφάσεων, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για περιβαλλοντικά ζητήματα, δίδει στο κοινό την ευκαιρία να εκφράσει τις ανησυχίες του και επιτρέπει στις δημόσιες αρχές να λαμβάνουν δεόντως υπόψη τις ανησυχίες αυτές πριν την έκδοση των σχετικών αποφάσεων.


Δυνάμει των προαναφερθεισών διατάξεων:


Παρακαλούμε για τη χορήγηση αντιγράφου του φακέλου, που αφορά στην αίτηση για δημιουργία Π.Ο.Α.Π.Δ., στην περιοχή του κτήματος Καμπά, περιοχή Κάντζα Δήμου Παλλήνης από τον Φορέα Ίδρυσης και Διαχείρησης Π.Ο.Α.Π.Δ. «ΚΑΝΤΖΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.» με Α.Π. Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. / Ε.Υ.ΠΕ / 126474 / 21.02.2007 και η οποία διαβιβάστηκε προς την υπηρεσία σας από την Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος / Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. με αριθμό πρωτοκόλλου 128484 / 27.04.2007.


Ζητάμε να ενημερωθούμε για το πλήρες περιεχόμενο του φακέλου, όπως έχει διαμορφωθεί αυτό μέχρι σήμερα, δηλαδή για όλα τα έγγραφα και παρατηρήσεις των διαφόρων Υπηρεσιών, Υπουργείων, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του φορέα και όποιου άλλου έχει αποφανθεί σχετικά με το παραπάνω θέμα.


Παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωσή μας επειδή, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν από τον Δήμαρχο Παλλήνης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 15/12/2008, δρομολογούνται ταχύτατα εξελίξεις από την Yπηρεσία σας, με τις οποίες η Πρωτοβουλία Πολιτών Παλλήνης και οι κάτοικοι και φορείς της περιοχής είναι αντίθετοι. Εκτιμούμε ότι η ενημέρωση της Yπηρεσίας σας δεν είναι πλήρης διότι στην εξέταση του παραπάνω θέματος δεν έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι απόψεις.


Επίσης ζητάμε:


- τη συμμετοχή μας στις συνεδριάσεις της εκτελεστικής επιτροπής του ΟΡΣΑ καθώς και στις συζητήσεις προετοιμασίας για το παραπάνω θέμα.


- να μας γνωρίσετε κατά κατάλληλο, έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας λήψεως των αποφάσεων και ενώ είναι ακόμα ανοικτές οι επιλογές, το περιεχόμενο του σχεδίου της απόφασης καθώς και τη δημόσια αρχή που είναι αρμόδια για τη λήψη της απόφασης,


- την προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή την έναρξη της διαδικασίας, του χρόνου και του χώρου που θα διεξαχθεί,

προκειμένου να προετοιμάσουμε και καταθέσουμε τις απόψεις μας, όπως και τις υπογραφές των πολιτών οι οποίες έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα.



Πρωτοβουλία Πολιτών Παλλήνης ενάντια στην υποβάθμιση του Περιβάλλοντος

e-mail: perivallon2007@gmail.com

Ιστοσελίδα μας: http://pallini- perivallon.blogspot.com/


Βλαχοπουλιώτη Άννυ 6972602934

Δημητριάδης Λουκάς 6974038935

Καστανίδη Ερασμία 6978708772

Κοτρώνης Δημήτριος 6936077845

Μπεργελέ Κυριακή 6937366772

Τιλκιτζής Γιάννης 6977297172

Φαρμάκη Τζίνα 6972557674

Φυκούρα Αγγελική 6978447771

Από το ΟΑΚΑ στον Ελαιώνα. Με μια μακέτα ξεχνιέμαι

Από το ΟΑΚΑ στον Ελαιώνα… Με μια μακέτα ξεχνιέμαι!

Δεκέμβριος 18, 2008

Επειδή κάποιοι μας περνάνε για ιθαγενείς που θα τους ξεγελάσουν με καθρεφτάκια ή μακέτες, ας δούμε το μέλλον που ετοιμάζουν για τον Ελαιώνα, διδασκόμενοι από το παρελθόν. Δύο ενδεικτικές περιπτώσεις από τις πολλές.

Το ΟΑΚΑ

1. Η μακέτα που ακολουθεί είναι η πρόταση της Γερμανικής εταιρίας που έχτισε στις αρχές της δεκαετίας του 80 το ολυμπιακό στάδιο και περιλαμβάνει αρκετό πράσινο.

oaka-01

2. Η πραγματικότητα απείχε αρκετά από τη μακέτα. Είχε λίγο από το πράσινο της και σε κακή κατάσταση. Εδώ λίγο καιρό πριν τα έργα για το 2004.

3. Στη συνέχεια και εν όψη του 2004 ανέλαβε το ΟΑΚΑ ο Καλατραβά, γνωστός για την αγάπη του στο ατσάλι και όχι το περιβάλλον. Η μακέτα του δε δίνει έμφαση στο πράσινο αλλά αντίθετα το χρησιμοποιεί στα πλαίσια μιας αρχιτεκτονικής, διακοσμητικής και όχι βιοκλιματικής λογικής. Όπως και να έχει στη μακέτα του υπάρχει κάποιο πράσινο.

4. Όμως ούτε αυτό το λιγοστό πράσινο υλοποιήθηκε, μαζί με όλες μαζί τις εξαγγελίες που αφορούσαν το περίφημο ολυμπιακό πράσινο. Η σημερινή εικόνα του ΟΑΚΑ είναι αποκαλυπτική και μαζί εφιαλτική. Το βασίλειο της ασφάλτου του τσιμέντου και του σίδερου. Όσοι έχει τύχει να πάνε καλοκαίρι στις εγκαταστάσεις θα έχουν νιώσει περπατώντας την λάβρα που εκπέμπει. Το μέρος είναι ο ορισμός της θερμικής νησίδας παρ’ ότι ο χώρος είναι ανοιχτός στα ρεύματα του αέρα.

To Καραϊσκάκη

1. Μια άλλη περίπτωση είναι το γήπεδο Καραϊσκάκη. Παρ’ ότι ο περιβάλλον χώρος του είναι μικρός, στις μακέτες του οι κατασκευαστές δεν λησμόνησαν να περιλάβουν και κάποιο πράσινο. Δεντροστοιχίες στο πάρκινγκ και σε κάποια άλλα σημεία του περιβάλλοντος χώρου.

2. Η σημερινή εικόνα του γηπέδου δεν αποτελεί έκπληξη για την ελληνική πραγματικότητα. Δεν υπάρχει ούτε γλάστρα! Και όχι μόνο αυτό, αλλά και τον παρακείμενο χώρο των κτημάτων ΧΡΩΠΕΙ, που θα γινόταν πάρκο, τώρα επιχειρούν να τον κάνουν κι αυτόν εμπορικό κέντρο και διάφορα άλλα. Ανακατεμένη είναι και η εταιρία του Σ. Κόκκαλη ΙΝΤΡΑΚΑΤ! [Δείτε εδώ] Και σε αυτή την περίπτωση οι εργολάβοι μιλούν για αναβάθμιση της περιοχής που είναι σκουπιδότοπος μπλα, μπλα μπλα… Μόνο οι σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων έχουν αναστείλει προς το παρόν την τσιμεντοποίηση. Μάλιστα οι αγωνιζόμενοι πολίτες του Πειραιά, διώκονται από τους εργολάβους! (Σας θυμίζει κάτι η όλη υπόθεση;)

Στον Ελαιώνα

1. Πρόσφατα, στις 29 Οκτωβρίου του 2008, ο δήμαρχος Αθηναίων μας παρουσίασε με περηφάνια τη μακέτα του χώρου που θα κτιστεί το νέο γήπεδο του ΠΑΟ, ένα κλειστό μπάσκετ του ΠΑΟ, τέσσερα ακόμα κτίρια γραφείων και εμπορικών, μαζί και το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων που κατασκευάζει ο Βωβός, συνολικής έκτασης 72.000 τ.μ. Σύνολο 7 κτίρια. Όλα αυτά τα 7 κτίρια διαφημίζονται στον κόσμο, για να γίνουν πιο εύπεπτα, υπό τον τίτλο: «Νέο γήπεδο ΠΑΟ».

Με μια απλή ματιά στη μακέτα όμως θα διαπιστώσετε ότι το άθροισμα των 6 κτιρίων (πλην γηπέδου) ξεπερνούν σε εμβαδόν το ίδιο το γήπεδο. Δηλαδή τα 40 στρέμματα. Ο δήμαρχος επιμένει ότι από τα 220 στρέμματα τα 135 θα γίνουν πάρκο. Όσοι δεν διαβάσανε τις αναφορές μας πιο πάνω για το ΟΑΚΑ και το Καραϊσκάκη, μπορούν και να τον πιστέψουν αν θέλουν.

kaklamanis

maketavasiki

2. Για τον Βωβό και το εμπορικό του κέντρο δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά. Ο άνθρωπος αυτός μπροστά στα μάτια χιλιάδων Αθηναίων εξαπάτησε τους πάντες, όταν αναρτούσε ταμπέλα στο κτήμα ΘΩΝ (Κηφισίας & Αλεξάνδρας), ότι θα έκανε το μισό (4 στρέμματα) πάρκο και τελικά πάρκο δεν υπάρχει πουθενά. Μάλιστα κατόπιν εορτής καταδικαστικέ και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά σήμερα και αυτός και ο Δήμαρχος μα ζητάνε να δείξουμε εμπιστοσύνη στις νέες μακέτες τους. Διαβάστε σχετικά με το Θων.

3. Αν δούμε όμως τις διάφορες μακέτες που ήδη έχουν βγει στη δημοσιότητα για το Bοτανικό, θα διαπιστώσουμε ότι από μόνες τους βρίθουν αντιφάσεων. Αλλού χώροι παρουσιάζονται ως πάρκινγκ, αλλού ως πάρκο. Τα δέντρα εμφανίζονται και εξαφανίζονται κατά βούληση. Το γεγονός αυτό δείχνει ακριβώς αυτό που είπαμε. Ότι επειδή δεν τους ενδιαφέρει και δεν σκοπεύουν να βάλουν πράσινο, πέρα από τίποτε παρτέρια, δεν έχουν και κανένα πρόβλημα να παρουσιάζουν και να εξαφανίζουν δέντρα. Μάλιστα βάφουν επιφάνειες τσιμέντου και ασφάλτου πράσινες στις κατόψεις και φτιάχνουν και δήθεν πράσινη ταράτσα για να είναι η κάτοψη πιο ευχάριστη στο μάτι. Αν κάνετε απλές συγκρίσεις με το μάτι στα σχέδια και μακέτες που σας παρουσιάζουμε θα δείτε ότι το μόνο στο οποίο υπάρχει σχετική συνέπεια μεταξύ τους είναι στα κτίρια! Το πράσινο είναι ακορντεόν. Ο πιο πιθανός διάλογος ανάμεσα στον σχεδιαστή και το εργολάβο είναι: “Εκεί γιατί δεν έβαλες πράσινο?”, “Μα δεν θα έχει”. “Γιατί νομίζεις ότι ότι εκεί που έβαλες θα έχει?”.

Και γιατί να μην βάλουν πράσινο;

Όχι μόνο γιατί δεν βάλανε ποτέ όποτε το υποσχεθήκανε, αλλά κυρίως γιατί το πράσινο είναι ΜΗ ανταποδοτικό, κατά τη γνώμη τους. Δηλαδή, εκτεταμένη φύτευση σημαίνει ένα δημόσιο χώρο/πάρκο, για το οποίο πρέπει να δίνουν χρήματα για τη φροντίδα του ενώ δεν εισπράττουν τίποτα. Αυτός είναι και ο λόγος που η πλειοψηφία των λίγων πράσινων χώρων της Αθήνας υποφέρει από εγκατάλειψη ή υποσυντήρηση. Ο Δήμαρχος Ν. Κακλαμάνης και πόσο μάλλον οι επιχειρηματίες και εργολάβοι, εκφράζουν με τον πιο καθαρό τρόπο την αντίληψη ότι ό,τι δεν είναι κερδοφόρο είναι άχρηστο. Ένα καινούργιο πάρκο είναι χασούρα εκτός και αν μετατραπεί στην αυλή εμπορικών κέντρων, καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα, νοικιάζεται για εκδηλώσεις, έχει σπόνσορες και διαφημίσεις και γενικά πάψει να είναι δημόσιο.

Ας πουλήσει λοιπόν ο κ. Κακλαμάνης τις μακέτες του σε όσους είναι έτοιμοι να τις μασήσουν πριν καν τις δουν. Σε όσου πιστεύουν ότι αθλητισμός είναι να παίζουν μπάλα 22 και να βλέπουν 40.000 και όχι το αντίστροφο. Σε όσους πιστεύουν ότι το περιβάλλον, ο καθαρός αέρας, η δροσιά την καλοκαιρινή νύχτα, η ήσυχη βόλτα, είναι πεταμένα λεφτά, ενώ το τσιμέντο το ατσάλι, το νέφος και το μποτιλιάρισμα είναι πρόοδος. Τελικά σε όσους θέλουν να εμπιστευτούν το μέλλον του Ελαιώνα σε αυτούς που τον κατέστρεψαν.

Το άρθρο είναι από το indy.gr

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

ΔΕΗ: Παράνομες οι εγκαταστάσεις της στον Υμηττό

ΔΕΗ: Παράνομες οι εγκαταστάσεις της στον Υμηττό, αλλά ποιος νοιάζεται;

25 Νοεμβρίου 2008, 00:30

της Μαριάννας Τζάννε ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online

Τρεις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας κηρύσσουν παράνομες τις υποδομές του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) της ΔΕΗ στα σύνορα της Ηλιούπολης με την Αργυρούπολη, χωρίς όμως να εμποδίζουν την λειτουργία αλλά και την επέκτασή τους που βρίσκεται επί θύραις.

Την περιοχή που ανήκει στην Β΄Ζώνη προστασίας του Υμηττού, και η οποία έχει υποστεί όλα τα δεινά των καταστροφικών πυρκαγιών των τελευταίων ετών διασχίζουν δύο γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης (150 kv): η πρώτη είναι η γραμμή μεταφοράς Παλλήνης-Αργυρούπολης, η οποία υφίσταται εδώ και δεκαετίες και η δεύτερη είναι η γραμμή Λαυρίου –Αργυρούπολης, που κατασκευάστηκε το 2003 αλλά κρίθηκε παράνομη από το ΣτΕ.

Στο ανώτατο δικαστήριο είχαν προσφύγει δημότες της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης, αντιδρώντας στην φιλοξενία εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας εντός του οικοσυστήματος του Υμηττού αλλά και πλησίον αστικής περιοχής με σχολεία, αθλητικούς και επαγγελματικούς χώρους. Οι αντιδράσεις όμως αναχαιτίστηκαν υπό το βάρος των ενεργειακών αναγκών των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και με τον τρόπο αυτό οι υποδομές έγιναν -έστω και «κουτσουρεμένες»- αφού προηγουμένως βαπτίστηκαν σε έργα εθνικού συμφέροντος.

Έτσι από τις δύο μονάδες που σχεδιάζονταν, κατασκευάστηκε μόνο η μία (150/20kv) καθώς η μεγαλύτερη (400/150kv) και εξίσου αναγκαία για την Ολυμπιάδα μετά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων πάγωσε με απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη το 2003.

Η απόρριψη του ΣτΕ

Για να ξεκινήσουν οι εργασίες της μονάδας χρειάστηκε η παρέμβαση των ματ καθώς η διαδημοτική επιτροπή αγώνα πρόβαλλε ισχυρές αντιστάσεις και απάντησε με καταλήψεις, διαμαρτυρίες και δεντροφυτεύσεις στα σχέδια της ΔΕΗ.

Παρόλα αυτά θα κατασκευαστεί τελικά, αυθαίρετα, η πτέρυγα του ΚΥΤ των 150/ 20 kv, εξέλιξη που θα αναγκάσει τους δημότες να προσφύγουν στο ΣτΕ, το οποίο πριν από τρία χρόνια θα ακυρώσει τις περιβαλλοντικές μελέτες του έργου τόσο της μικρής γραμμής μεταφοράς (150 /20 kv) όσο και της μεγάλης (400/150 kv).

Το σκεπτικό του δικαστηρίου είναι ότι το ΚΥΤ, «επετράπη να κατασκευαστεί εντός της β’ ζώνης του Υμηττού με συνέπεια την κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 24 του Συντάγματος υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την επιδείνωση αυτού», θεωρώντας η εγκατάσταση «είναι ασύμβατη με την προστασία της οικολογικής ισορροπίας του βουνού».

Το σχέδιο επανακάμπτει;

Τρία χρόνια μετά το σχέδιο για την δημιουργία και της άλλης μονάδας επανακάμπτει, με τη ΔΕΗ να παρακάμπτει και πάλι τις αποφάσεις του ΣτΕ. Σύμφωνα με τον κ. Πάνο Τότσικα, Πολεοδόμο Χωροτάκτη και επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού», ο ίδιος ο ΔΕΣΜΗΕ έχει προεξοφλήσει την σπουδαιότητα του έργου για το λεκανοπέδιο Αττικής και είναι θέμα χρόνου η κατασκευή του.

Όπως αναφέρει, η μελέτη ανάπτυξης συστήματος μεταφοράς 2006 – 2010 που εκπονήθηκε από τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) «…το ΚΥΤ Αργυρούπολης είναι το κρισιμότερο έργο για την ασφάλεια τροφοδότησης του Νότιου Συστήματος και κυρίως του Λεκανοπεδίου Αττικής…

Η εξεύρεση άλλου χώρου για την ανάπτυξη ΚΥΤ στη Ν.Α Αττική είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά έστω και αν αυτό επιτευχθεί, θα είναι εξαιρετικά αμφίβολη έως αδύνατη η εξασφάλιση νέων οδεύσεων Γραμμών Μεταφοράς για τη σύνδεσή του. Για το λόγο αυτό ο ΔΕΣΜΗΕ θεωρεί ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ταχύτατη υλοποίησή του έργου. Εχει υιοθετηθεί η κατασκευή της πλευράς 400 kv με τεχνολογία GIS (κλειστού τύπου) που θα μειώσει δραστικά την αισθητική όχληση…»

Πριν από 20 μέρες μετά από καταγγελίες στην πολεοδομία του δήμου Αργυρούπολης, συνεργεία πραγματοποίησαν αυτοψία στην περιοχή του υφιστάμενου ΚΥΤ επιβεβαιώνοντας την παρανομία των κτισμάτων. Eπειδή όμως η εγκατάσταση είναι δημόσια, δεν μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα αυθαιρέτων για αυτό και τις υποδομές της ΔΕΗ δεν μπορεί να τις ακουμπήσει κανείς!

Οι κάτοικοι, προτάσσουν τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τις νυν αλλά και μελλοντικές εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και επικαλούνται τις απόψεις ειδικών επιστημόνων. «Σύμφωνα με οκταετή έρευνα Αμερικανών ειδικών, εκατομμύρια κάτοικοι χωρών που ζουν κοντά σε πυλώνες υψηλής τάσης αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από σοβαρές ασθένειες, καρκινογένεση, ή εκφυλιστικές νόσους του νευρικού συστήματος».

Πριν από πέντε χρόνια η απόσταση ασφαλείας από γραμμές υψηλής τάσης ήταν 50 μέτρα και τώρα ορίζεται στα 200 μέτρα, αναφέρει ο κ. Τότσικας και επικαλείται τον κ. Νίκο Κατσαρό, ερευνητή του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Ερευνών «Δημόκριτος» που επισημαίνει ότι «…είναι γνωστό ότι οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε όλο τον κόσμο χρηματοδοτούσαν κατευθυνόμενες έρευνες πού έδειχναν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα για όσους ζουν κοντά σε πυλώνες…».

MALL Βοτανικού - ΣτΕ Αναστολή εργασιών II

Αναστολή ανέγερσης νέου εμπορικού

Προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά την προσφυγή 130 κατοίκων του Ελαιώνα για το νέο «Mall»
Της Εφης Χατζηιωαννιδου

Αναστέλλονται προσωρινά οι οικοδομικές εργασίες για την ανέγερση του νέου εμπορικού κέντρου «Mall», στον Ελαιώνα, με διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από προσφυγή 130 κατοίκων της περιοχής και της Επιτροπής Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα. Η αναστολή ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση από το Τμήμα Αναστολών του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Η πρόταση του εισηγητή κ. Σπ. Μαρκάκη, ήταν να εκδοθεί άμεσα προσωρινή διαταγή για τη διακοπή των εργασιών, λόγω του γοργού ρυθμού των έργων και της ανεπανόρθωτης βλάβης που θα προκαλέσει η ανέγερση του εμπορικού στο χώρο. Όπως είναι γνωστό, η Επιτροπή των Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα αντιτίθεται στην κατασκευή του μεγάλου εμπορικού κέντρου συνολικής επιφάνειας 70.000 τ.μ. (που ανήκει στην εταιρεία του κ. Μπ. Βωβού) στην καρδιά του Ελαιώνα, υποστηρίζοντας ότι «η λειτουργία του, με 34.000 επισκέπτες κατά μέσο όρο την ημέρα (12,4 εκατ. το χρόνο), θα οδηγήσει σε κυκλοφοριακή ασφυξία την ευρύτερη περιοχή». Με κύριο επιχείρημα ότι το νέο εμπορικό κέντρο, σε συνδυασμό με τους φιλάθλους του γηπέδου θα φέρουν αύξηση κατά 40% της ρύπανσης στην περιοχή, οι κάτοικοι ζητούν νέο σχεδιασμό της ανάπλασης, όπου, καθοριστικό ρόλο θα παίξει το κοινόχρηστο πράσινο που στη σημερινή του εκδοχή είναι κατά πολύ λιγότερο από όσο ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα του 1995.

Με σύνθημα «ο Ελαιώνας μπορεί να σωθεί» η Επιτροπή Πολιτών, στο πλευρό της οποίας βρίσκεται και η δημοτική παράταξη της Ανοικτής Πόλης (που πρόσκειται στον ΣΥΝ) καταγγέλλει ότι με τον τρόπο που δρομολογούνται στην περιοχή οι χρήσεις θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα ακόμη και για την ασφάλεια των θεατών.

Όπως υποστηρίζει η επιτροπή, το «Mall» έλαβε συντελεστή δόμησης 1,6 (70.000 τετραγωνικά υπέργεια και 50.000 υπόγεια) από 0,8, και παρά το γεγονός ότι από το 1995 τα οικόπεδα (μετά την απομάκρυνση της βιομηχανίας ΕΤΜΑ) είχαν κατοχυρωθεί ως χώρος κοινόχρηστου πρασίνου.

Τον διπλασιασμό του συντελεστή ψήφισε ο Δήμος Αθηναίων σε αντιστάθμισμα του κόστους των απαλλοτριώσεων των οικοπέδων, που δεν είχε να καταβάλει. Ομως, λέει η Επιτροπή, κανείς δεν εστιάζει στο γεγονός ότι ο Νόμος δεν επιτρέπει την προσφορά σε συντελεστή δόμησης από το Δημόσιο σε οποιονδήποτε ιδιώτη ακόμη και ως αποζημίωση για απαλλοτρίωση ή ρυμοτόμηση.

«Ο υπολογισμός της αποζημίωσης της ΕΤΜΑ είναι έτσι και αλλιώς υπερεκτιμημένος», λέει ο Χρ. Καραμάνος, μέλος της Επιτροπής «τα κτίρια της ΕΤΜΑ από τη μία κοστολογούνται 40 εκατ. ευρώ και από την άλλη (όταν ο κ. Βωβός ζητά την κατεδάφισή τους) δεν μπορούν να χαρακτηριστούν βιομηχανικά μνημεία με αντίστοιχη αξία». Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, λόγω της μεγάλης κλίμακας της δόμησης απαιτείται να εκπονηθεί στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση και να ακολουθήσει στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως επιβάλλει η κοινοτική νομοθεσία. Αντί για όλα αυτά, το νομαρχιακό συμβούλιο Αθήνας εκλήθη να γνωμοδοτήσει για ένα μέρος της παρέμβασης που αφορά το εμπορικό κέντρο του ομίλου Βωβού, όταν στην ίδια περιοχή προβλέπεται, εκτός από το συγκρότημα του ΠΑΟ (γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, βοηθητικοί χώροι κλπ.), να κατασκευαστούν άλλο ένα κτίριο εμπορικών χρήσεων, δημαρχιακό μέγαρο και νέος σταθμός για τα ΚΤΕΛ.

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ κατά της κλιματικής αλλαγής

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 /12/2008
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ κατά της κλιματικής αλλαγής

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 12 το ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ όπως και πέρυσι θα είναι και πάλι παρών
ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗ
  • ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ δεν πάει άλλο - κολυμπάμε στα σ.....
  • ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΜΟΥΘ στο ΚΤΗΜΑ ΚΑΜΠΑ
  • ΟΧΙ ΣΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΜΟΥΘ ΣΤΗΝ ΚΑΝΤΖΑ
  • ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ
  • ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΠΥΛΩΝΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΔΕΗ ΠΟΥ ΔΙΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΝΤΖΑΣ

συνάντηση το ΣΑΒΒΑΤΟ στις 11:05 στο Σταθμό της Κάντζας




ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΕΓΙΟ ΚΑΝΤΖΑΣ - Συνέχεια ερώτησης στη Βουλή

Ντίνος Βρεττός

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ

Περιφέρεια Αττικής

4/12/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Επιβολή διοικητικών κυρώσεων στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής

Στην με αριθμ.4079/ 03-09-2008 έθεσα το θέμα των παράνομων έργων οδοποιίας σε Δασική έκταση στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Κάντζα Παλλήνης, μετά από καταγγελία της Πρωτοβουλίας Πολιτών Παλλήνης.

Με την με αριθμ.439/17-9-2008 απάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία διαβιβάζεται το με αριθμ. 7496/12-09-2008 έγγραφο του Δασαρχείου Πεντέλης, επισημαίνεται ότι « οι εργασίες εκσκαφής στο χώρο του κολλεγίου Αθηνών στην Κάντζα Παλλήνης, γίνονται στα πλαίσια της εκτέλεσης της υπ.αριθμ. 1832/29-8-07 εγκεκριμένης Δασοτεχνικής Μελέτης με τίτλο «Προστασία και πυροσπροστασία δασικής έκτασης ιδιοκτησίας Ελληνο Αμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος».

Με την με αριθμ.2706/08 απόφαση του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής, απόφαση μεταγενέστερη της απάντησης σας, ο Νομάρχης επιβάλλει διοικητική κύρωση στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Κάντζα, συνολικού ύψους 5.000 ευρώ και καλεί τον φορέα όπως «εντός δύο μηνών αποκαταστήσει το χώρο μετά το πέρας του οποίου η υπηρεσία θα προβεί σε επανέλεγχο».

Η απόφαση αυτή στηρίζεται στο αιτιολογικό ότι, «προχωρήσατε σε κατασκευή έργων οδοποιίας και εκτεταμένες εκσκαφές με δυσμενείς επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον χωρίς Απόφαση έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων που απαιτείται για την εκτέλεση δασικού δρόμου».

Η παραπάνω απόφαση διαψεύδει ουσιαστικά την προγενέστερη απάντηση σας, περι νομιμότητας ενός έργου σε δασική έκταση.

Ερωτάστε κύριε Υπουργέ

  1. Γνωρίζετε την επιβολή διοικητικής κύρωσης από την Νομαρχία Ανατολικής Αττικής για την εκτέλεση του παραπάνω έργου;
  2. Προτίθεστε να λάβετε τα αναγκαία μέτρα και να επιβάλλετε τις αναγκαίες κυρώσεις για την αποκατάσταση της δασικής έκτασης στην Κάντζα Παλλήνης;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ντίνος Βρεττός