Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

ΚΤΗΜΑ ΚΑΜΠΑ - Η κατασκευή του εμπορικού κέντρου στο αέρα...!

Ομιλος Ελλάκτωρ: Λήξη προσυμφώνου Reds με LSGIE για εμπορικό

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008

Τη λήξη του προσυμφώνου με την La Societe Generale Immobilliere Espagne (LSGIE) που αφορούσε τη δημιουργία εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου στη περιοχή της Κάντζας επί της Αττικής Οδού ανακοίνωσε η Reds του ομίλου Ελλάκτωρ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η διαπραγμάτευση του αιτήματος της LSGIE για την παράταση δεν οδήγησε τελικά σε συμφωνία.

Όπως επισημαίνεται πάντως «το πρόγραμμα υλοποίησης εμπορικού κέντρου μεγάλης κλίμακας στο ακίνητο ιδιοκτησίας της συνολικού ύψους επένδυσης άνω των 300 εκατ. ευρώ συνεχίζει να βρίσκεται στο κέντρο του σχεδιασμού της Reds που όμως προτίμησε να διατηρήσει ευελιξία, ενόψει της εξαιρετικά χρονοβόρου διαδικασίας για την εξασφάλιση των σχετικών αδειών».

Το προσύμφωνο που είχε υπογραφεί στα τέλη του Ιουλίου του 2005 προέβλεπε την πώληση του εν λόγω ακινήτου (περί τα 270 στρέμματα) στη LSGIE έναντι τιμήματος 70 εκατ. ευρώ προκειμένου αυτή να αναπτύξει εκεί μεγάλο εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο αφού η θυγατρική της είχε εξασφαλίσει τις αναγκαίες άδειες.

Η διοίκηση της Reds συνεχίζει την προσπάθεια για την εξασφάλιση των αναγκαίων αδειών παρά την ακύρωση της συμφωνίας. Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί και συνεκτιμώντας τις συνθήκες στην αγορά τα επόμενα χρόνια θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει η ίδια στην ανάπτυξη του εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου ή θα επιδιώξει μια νέα συμφωνία - συνεργασία, πιθανόν ακόμα και με την LSGIE. Σύμφωνα με πληροφορίες η εκτίμηση είναι ότι για την εξασφάλιση των αδειών θα χρειασθούν τρία ακόμα χρόνια.



REDS: Συνεχίζει την επένδυση στην Κάντζα

Θα συνεχίσει η REDS τον σχεδιασμό της για την ανάπτυξη επένδυσης άνω των 300 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στο ακίνητο της Κάντζας επί της Αττικής οδού.

"Η" 21/11/2008

Θα συνεχίσει η REDS τον σχεδιασμό της για την ανάπτυξη επένδυσης άνω των 300 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στο ακίνητο της Κάντζας επί της Αττικής οδού.

Η εταιρεία, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, επιβεβαίωσε τη λήξη του προσυμφώνου με την La Societe Generale Immobilliere Espagne (LSGIE) το οποίο προέβλεπε την πώληση του ακινήτου έναντι 70 εκατ. ευρώ και την κατασκευή του κέντρου εφόσον εντός τριετίας επιτυγχανόταν η έκδοση των απαραίτητων αδειών.

Καθώς εξέπνευσε η προθεσμία το προσύμφωνο έληξε και πλέον η REDS, όπως τονίζει στην ανακοίνωση, προτίμησε «να διατηρήσει ευελιξία ενόψει της εξαιρετικά χρονοβόρου διαδικασίας για την εξασφάλιση των σχετικών αδειών».

ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ:

Εμείς ως Ενεργοί Πολίτες αυτής της πόλης παραμένουμε σε συνεχή ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάθε ενέργεια που θα :

  • υποβαθμίζει το οικιστικό μας περιβάλλον
  • επιβαρύνει με επικίνδυνους ρύπους και μικροσωματίδια, που βλάπτουν την υγεία των κατοίκων της περιοχής
  • βλάπτει την υγεία των παιδιών μας, που φοιτούν στα παρακείμενα σχολεία

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

THE MALL ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Το ακόλουθο Δελτίο Τύπου Δημοσιεύθηκε στην Ιστοσελίδα :
Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών


Μαρούσι - Δελτίο Τύπου

Τρίτη, 11 Νοέμβριος 2008 12:07
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η δημοτική κίνηση «ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ», καταγγέλλει σε όλους τους Μαρουσιώτες την απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά των μπράβων, που δε δίστασαν να επιτεθούν εναντίον των κατοίκων του Ψαλιδίου, οι οποίοι πραγματοποιούσαν διαδήλωση, ζητώντας μέτρα προστασίας για τη γειτονιάς τους, αλλά και εναντίον του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης του Αστυνομικού Τμήματος Αμαρουσίου.
Οι κάτοικοι της περιοχής του Ψαλιδίου, διαμαρτυρήθηκαν για την μετατροπή της γειτονιάς τους σε parking και χώρο διέλευσης των επισκεπτών του “THE MALL” του μεγαλύτερου αυθαιρέτου της Ευρώπης. Οι μπράβοι, προσποιούμενοι τους αγανακτισμένους οδηγούς, τους έβρισαν, τους προπηλάκισαν και τους επιτέθηκαν βίαια, με απύθμενο θράσος, σαν να βρίσκονται πάνω από το κράτος.
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και όλοι οι θεσμικοί παράγοντες της πόλης οφείλουν να καταδικάσουν απερίφραστα το γεγονός και να προασπιστούν τις δημοκρατικές ελευθερίες και το δικαίωμα της διαμαρτυρίας των πολιτών. Οφείλουν να ζητήσουν από την Αστυνομία να πράξει τα νόμιμα. Η τρομοκρατία των ιδιωτικών στρατών δε θα ακυρώσει ούτε θα περιορίσει τους αγώνες των κατοίκων για καλύτερες συνθήκες ζωής.

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΕΓΙΟ ΚΑΝΤΖΑΣ - πρόστιμο για παράνομες εργασίες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ Σχ .
Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ταχ. Δ/νση : 17ο χλμ. Λεωφ Μαραθώνος Ταχ. Κώδικας : 153 51 - ΠΑΛΛΗΝΗ
Πληροφορίες : Ι. Ευθυμίου
: Θ. Πούλου
Τηλέφωνο : 210 6033067
Fax : 210 6667839
E-mail : perivalo@otenet.gr

Παλλήνη / /08
Αρ. Πρωτ. 2706 /08

ΠΡΟΣ:
1. ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ
(διά του Α.Τ. Ψυχικού)
Ταχυδρ. Θυρίδα 65005

2. Α.Τ Π. Ψυχικού (για την επίδοση του παρόντος εγγράφου)

ΚΟΙΝΟΠ.:
‘ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΛΛΗΝΗΣ’
perivallon2007@gmail.com


ΘΕΜΑ: Επιβολή διοικητικών κυρώσεων στο Ε.Ε.Ι

Σχετ.:
Η υπ’αρ. πρωτ. 8715/19-6-08 καταγγελία από την «Πρωτοβουλία Πολιτών Παλλήνης»
Η υπ’αρ. πρωτ. ΠΕΧΩ8274/ΦΠΕΡ/07/6/2/07 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής με την οποία γίνεται υπαγωγή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων «Διαμόρφωση δασικής οδού που εξυπηρετεί ειδικές χρήσεις από πυροσβεστικά και λοιπά οχήματα πρώτης ανάγκης» στην υποκατηγορία 4 της Δεύτερης Κατηγορίας.
Το υπ’αρ. πρωτ. 565/07/1-3-07 έγγραφο της Υπηρεσίας μας με το οποίο ζητούνται απόψεις από τη Δ/νση Δασών Ανατολικής Αττικής
Την υπ’αρ. πρωτ. 6068/23-7-07 έγγραφο του Δασαρχείου Πεντέλης με θέμα «Αποστολή Μελέτης»
Το υπ’αρ. πρωτ. 1832/29-8-07 έγγραφο της Δ/νσης Δασών της Περιφέρειας Αττικής με θέμα «Έγκριση Δασοτεχνικής Μελέτης»
Το υπ’αρ. πρωτ. 8715/19-6-08 έγγραφο της πολεοδομίας νοτίου τομέα με θέμα: «Διακοπή οικοδομικών εργασιών και προθεσμία τεσσάρων (4) μηνών»
Το υπ’αρ.πρωτ. 2171/25-7-08 έγγραφό μας με θέμα «καταγγελία για κοπή δένδρων και εκτεταμένα έργα οδοποιίας σε δασική έκταση στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Κάντζα»
Την υπ’αρ. πρωτ. 2706/18-9-08 ένσταση –Αίτηση Θεραπείας του Ε.Ε.Ι
Την ΚΥΑ 15393/2332/2002 (ΦΕΚ 1022Β/5-8-2002) «Κατάταξη δημόσιων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες…»
Ο Ν. 1650/86 «Για την προστασία του περιβάλλοντος» (ΦΕΚ 160Α/18-10-86), όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 3010/2002 «Εναρμόνιση του Ν. 1650/86 με τις οδηγίες 97/11 Ε.Ε. και 96/61 Ε.Ε.» (ΦΕΚ 91Α/25-04-02).


ΕΠΕΙΔΗ
Προχωρήσατε σε κατασκευή έργων οδοποιίας και εκτεταμένες εκσκαφές με δυσμενείς επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον χωρίς Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που απαιτείται σύμφωνα με τον (10) σχετ. Νόμο και την (9) σχετ. ΚΥΑ (Παράρτημα Ι, Πίνακας 1: Ομάδα 1η, Έργα Οδοποιίας, Α/Α 14: Δασικοί Δρόμοι), η οποία είναι απαραίτητη για την εκτέλεση δασικού δρόμου

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Την επιβολή διοικητικής κύρωσης στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στη Κάντζα συνολικού ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) Ευρώ.

Επίσης, καλείστε εντός δύο μηνών από τη λήψη του παρόντος εγγράφου όπως αποκαταστήσετε άμεσα το χώρο μετά το πέρας του οποίου η υπηρεσία μας θα προβεί σε επανέλεγχο.

Το ανωτέρω πρόστιμο πρέπει να πληρωθεί σε δημόσιο ταμείο κατά 50% (3517-ΕΤΕΡΠΣ) υπέρ Δημοσίων εσόδων και κατά 50% εκτός προϋπολογισμού (ΚΑΕ Ν.Α.Α.Α. 83601 Λογ. ΕΤΕ 075/545036-51) και να προσκομιστεί από τον ενδιαφερόμενο στην υπηρεσία μας το σχετικό Διπλότυπο είσπραξης μέσα σε διάστημα είκοσι (20) ημερών από την επίδοση της απόφασης αυτής. Σε διαφορετική περίπτωση να κινηθεί η διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης περί Δημοσίων Εσόδων.

Κατά της παρούσης απόφασης επιτρέπεται προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια μέσα σε 45 ημέρες από την κοινοποίηση αυτής στον παραβάτη (Ν. 1892 ΦΕΚ 101/31-7-90 άρθρο 98, παρ12).

Το Α.Τ Παλαιού Ψυχικού παρακαλείται να επιδώσει το παρών έγγραφο και να μας αποστείλει το αποδεικτικό επίδοσης.


Κ1/346

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ


Λ. ΚΟΥΡΗΣ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ

Για μια ακόμη φορά ο κος Νομάρχης Λ. Κουρής αποδεικνύει εμπράκτως το συνεχές ενδιαφέρον του για θέματα που σχετίζονται με την προστασία του αστικού μας περιβάλλοντος και για μια φορά ακόμη τον ευχαριστούμε δημοσίως.
Το ενδιαφέρον αυτό πιστεύουμε ότι πηγάζει από τα πιστεύω και τις αρχές ενός ανθρώπου που σέβεται το εαυτόν του αλλά και τους πολίτες που τον τίμησαν με την ψήφο τους.

Πιστεύουμε ότι εάν οι τοπικοί "άρχοντες" της περιοχής μας επιδείκνυαν το ίδιο ενδιαφέρον πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα δεν θα είχαν ούτε καν δημιουργηθεί!!

Σχετικά κείμενα για τις παράνομες εργασίες που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής μας θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας στις ακόλουθες ημερομηνίες:
24/06/2008
03/07/2008
27/07/2008
01/09/2008
06/09/2008

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

ΚΤΗΜΑ ΘΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ & ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Νόμιμη με υπογραφή Βουλγαράκη η άδεια που είχε ακυρώσει το ΣτΕ
13 Οκτωβρίου 2008, 00:30της Μαριάννας Τζάννε

Mια διάτρητη οικοδομική άδεια, που ακυρώθηκε με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας το 2004 για να νομιμοποιηθεί τρία χρόνια αργότερα με απόφαση της Πολεοδομίας Αθηνών, ανοίγει ξανά τον φάκελο του κτήματος Θων στους Αμπελοκήπους, επιβεβαιώνοντας το διαχρονικό έγκλημα διαπλοκής που συντελείται στην περιοχή.

Για την ιστορία αξίζει να θυμηθούμε μερικές σημαντικές λεπτομέρειες της πολύκροτης υπόθεσης που ταλαιπωρεί τους δημότες της Αθήνας από τα μέσα της δεκαετίας του 90.

Το 1995, ο μεγαλοεργολάβος κ. Μπάμπης Βωβός αγοράζει τη μισή έκταση του ιστορικού κτήματος Θων (έργο του Ερνέστο Τσίλερ που κατασκευάστηκε το 1880) και αναγείρει το πρώτο πολυώροφο κτίριο, παρά τις αποφάσεις του Δήμου Αθηναίων για τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και μετατροπή της περιοχής σε κοινόχρηστο πράσινο.

Στην αρχή το ΥΠΕΧΩΔΕ διά του τότε υπουργού κ. Κώστα Λαλιώτη δείχνει να συμφωνεί με την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής, η οποία όμως θα ναυαγήσει λίγα χρόνια αργότερα, όταν ο κ. Βωβός αγοράσει και νέες εκτάσεις του κτήματος και ύστερα από αφόρητες πιέσεις καταφέρνει να χτίσει το 2002 και νέο μεγαθήριο.

Οι κάτοικοι και ο πολιτιστικός και περιβαλλοντικός σύλλογος Αμπελοκήπων θα πάνε κόντρα στα σχέδια του επιχειρηματία και με δύο προσφυγές στο ΣτΕ θα ακυρώσουν την οικοδομική άδεια του κτιρίου αλλά και το σχέδιο πόλης της περιοχής, καθιστώντας υποχρεωμένη την κατασκευάστρια εταιρεία ή να εκδώσει καινούρια οικοδομική άδεια ή να κατεδαφίσει το κτίσμα.
Χείρα βοηθείας και νομιμοποίηση
Ο κ. Βωβός ψάχνει απεγνωσμένα λύση και η χείρα βοήθειας θα έρθει το 2006 από τον τότε υπουργό Πολιτισμού κ. Γιώργο Βουλγαράκη, ο οποίος με έναν σκανδαλώδες τρόπο -και ενώ το κτίριο είχε ήδη κατασκευαστεί- αγνοεί τις αποφάσεις του ΣτΕ και εγκρίνει στις 7 Απριλίου του 2006 τη μελέτη ανέγερσης πολυώροφου κτιρίου στο κτήμα Θων.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της παρουσίας παραδοσιακού διατηρητέου κτιρίου στη βίλα Θων απαιτούνταν σχετική γνωμοδότηση από το υπουργείο. Είχε προηγηθεί αίτημα (τεχνική έκθεση) του κ. Βωβού, με το οποίο ο επιχειρηματίας ζητούσε τη νομιμοποίηση της οικοδομικής άδειας, με το σκεπτικό ότι «η απόφαση του ΣτΕ δεν διαπίστωνε παραβίαση πολεοδομικής διάταξης…».

Με την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού, λύνονται τα χέρια της Πολεοδομίας Αθηνών η οποία τον Ιανουάριο του 2007 με την υπ’ αριθμόν 112/2007 άδεια βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της στη νομιμοποίηση του αυθαιρέτου.

Οπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής Αμπελοκήπων, οι οποίοι πρόσφατα κατέθεσαν και νέα προσφυγή στο ΣτΕ κατά της νομιμοποίησης του ακινήτου και της απόφασης του ΥΠΠΟ, το υπουργείο Πολιτισμού δεν έλαβε υπόψη του δύο βασικά στοιχεία της υπόθεσης.

Πρώτον την ακύρωση της οικοδομικής άδειας από το Ε’ τμήμα του ΣτΕ αλλά και την ακύρωση της τροποποίησης του Σχεδίου Πόλης της περιοχής και του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος του 2002, το οποίο χαρακτήριζε την περιοχή οικοδομικό τετράγωνο και έχριζε ως κοινόχρηστο πράσινο ένα μικρό τμήμα του οικοπέδου.

Είναι απορίας άξιο λοιπόν πώς η Πολεοδομία Αθηνών, ενώ στο τοπογραφικά διαγράμματα αναφέρεται ότι έχει ακυρωθεί η τροποποίηση του σχεδίου πόλης, την αγνοεί παντελώς και προχωρεί στην έκδοση καινούριας οικοδομικής άδειας βγάζοντας λάδι τον κ. Βωβό!

"Για τα παιδιά μας ρε γαμώτο" όπως θα έλεγε και ο πρώην υπουργός πολιτισμού

ΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ

Θέλουν δρυμό εκεί που δεν θα βάλουν μπετόν!
28 Οκτωβρίου 2008, 00:30 της Μαριάννας Τζάννε

Κοινό μέτωπο για την προστασία της Πάρνηθας και κατά των σχεδίων οικοπεδοποίησης του δρυμού από τέσσερις δήμους της Νοτιοανατολικής Αττικής, αλλά και την ίδια την Νομαρχία, συστήνουν τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις και το Παναττικό Δίκτυο Πολιτών.
Στις 5 Νοεμβρίου εκτός απροόπτου, εκδικάζονται από το Ε΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας οι περίπου 20 αιτήσεις ακυρώσεως (!) που έχουν καταθέσει εναντίον του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του ορεινού όγκου, η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, οι δήμοι Αυλώνας, Μαλακάσας, Αφιδνών και Πολυδενδρίου, πολίτες και οικοδομικοί συνεταιρισμοί που παρά τον όλεθρο που σκόρπησαν οι απανωτές πυρκαγιές του περσινού αλλά και του φετινού καλοκαιριού ζητούν να «χαλαρώσουν» τα μέτρα προστασίας της Πάρνηθας, προκειμένου να πολεοδομηθούν και να παραδοθούν για γεωργική εκμετάλλευση μεγάλα τμήματα της περιοχής.
Στις κινητοποιήσεις πρωτοστατεί η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, η οποία κάνοντας σημαία το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, προεξοφλεί ότι εάν δεν γίνουν πιο ευέλικτα τα μέτρα προστασίας στην Πάρνηθα θα ενισχυθεί η αυθαίρετη δόμηση.
Το καλοκαίρι του 2007 το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε προχωρήσει στην έκδοση ΠΔ που είχε ως στόχο την επέκταση των μέτρων προστασίας του δρυμού με αυστηρότερα κριτήρια στις χρήσεις γης και στους όρους δόμησης, πολλαπλασιάζοντας τα όρια απολύτου προστασίας της περιοχής από 38.000 στρέμματα σε 110.000.
Με το ΠΔ, περιορίζεται επίσης ο συντελεστής δόμησης στον οικισμό των 7.500 στρεμμάτων της Ιπποκράτειος Πολιτείας που αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια μέσα στο δάσος της Αγίας Τριάδος και αυξάνεται παράλληλα η αρτιότητα της δόμησης στα 20 στρέμματα με κάλυψη 160 τ.μ. Φυσικά όλα αυτά δεν αρέσουν στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ που αρχίζουν τις πιέσεις και τις αντιδράσεις.
Τις προσφυγές εναντίον του ΠΔ για την προστασία του εθνικού δρυμού είχαν καταθέσει διαδοχικά από τον περασμένο Νοέμβριο η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνεταιρισμοί αλλά και θιγόμενοι πολίτες, διεκδικώντας παράθυρο για επέκταση των σχεδίων πόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ο δήμος Αυλώνας με την προσφυγή του ζητά να εξαιρεθεί από τους κανόνες προστασίας έκταση περίπου 500 στρεμμάτων, προκειμένου να γίνει επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου και αγροτική εκμετάλλευση ενώ στους δήμους Μαλακάσας και Αφιδνών πολίτες που έχουν υποβάλλει αιτήσεις οικοδομικών αδειών -προ της έκδοσης του ΠΔ- ζητούν να εξαιρεθεί η περιοχή από τις ρυθμίσεις ώστε να μπορέσουν να χτίσουν.
Ποιοι αντιδρούν και γιατί
Παρέμβαση στο δικαστήριο εναντίον των σχεδιασμών τσιμεντοποίησης της Πάρνηθας από τους τέσσερις δήμους προγραμματίζουν η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία της Φύσης, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η Ορνιθολογική Εταιρεία. Από την πλευρά του το Παναττικό Δίκτυο με επικεφαλής τον Αρχιτέκτονα –Πολεοδόμο κ. Πάνο Τότσικα έχει καταθέσει προσφυγή εναντίον του ΠΔ θεωρώντας ότι οι ρυθμίσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν παρέχουν την αναγκαία προστασία του οικοσυστήματος και δεν λαμβάνουν υπ’ οψιν «τα πορίσματα της Μελέτης Προστασίας του Ορεινού Όγκου Πάρνηθας που συγκροτήθηκε το 2003 από τον Οργανισμό Αθήνας (ΟΡΣΑ) και προβλέπει την σταδιακή απομάκρυνση των ασύμβατων χρήσεων».
Σύμφωνα με τον κ. Τότσικα, στη ζώνη Α2 που συμπεριλαμβάνεται στον πυρήνα του δρυμού, επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση οχημάτων προς εξυπηρέτηση του Καζίνο ενώ εξαιρούνται από την προστασία τμήματα δημόσιου δάσους και εκτάσεις που διεκδικούνται από το δημόσιο.
«Επίσης χαρακτηρίζονται ως ζώνες Ε2 τουρισμού εκτάσεις 115 στρεμμάτων εντός του δρυμού και 51 στρεμμάτων στους πρόποδες του βουνού και διατηρούνται ως νόμιμες όλες οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις, για την λειτουργία του καζίνο και των λοιπών υποδομών (ξενοδοχείο, εστιατόριο, τελεφερίκ) για τις οποίες μάλιστα επιτρέπεται η ανακατασκευή, η επέκταση και οι αλλαγές χρήσεων».
Στην προσφυγή που κατέθεσε το Παναττικό Δίκτυο, χαρακτηρίζεται παράνομη η αλλαγή χρήσης του Εθνικού Δρυμού σε τουριστικές εγκαταστάσεις που όπως αναφέρει «αντίκεινται στο άρθρο 24 του Συντάγματος καθώς επιτρέπει την μεταβολή του προορισμού δασών μέσα στο πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, χωρίς να προέχει για την εθνική οικονομία ή να επιβάλλεται από το δημόσιο συμφέρον η χρήση Καζίνο, ξενοδοχείων κ.α».
Το Παναττικό Δίκτυο χαρακτηρίζει απαράδεκτο και το νεώτερο ΠΔ του ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο πριν από περίπου τρεις μήνες θεσμοθετεί στην περιοχή την δημιουργία Τεχνούπολης συνολικής επιφάνειας 110.000 τ.μ αλλά και την εγκατάσταση παιδικών κατασκηνώσεων σε έκταση 30 στρεμμάτων της Μονής Πετράκη.

"ΚΛΙΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΣ" ΔΡΟΜΟΣ Η ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ

Μήπως θα έπρεπε και οι τοπικοί "αρχοντες" της πόλης μας να αρχίσουν να οραματίζονται κάτι καλύτερο στο μέλλον από την σημερινή πλήρη αδιαφορία;

TA NEA On-line